Glas Slavonije: 09. 11. 2005.

BIVŠI MIROVNI POSREDNIK HOLBROOKE ZA NEOVISNO KOSOVO

Hrvatska nije spremna za članstvo u EU

ZAGREB (Hina) - Kosovo bi trebalo postati neovisno pod uvjetom da jamči sigurnost srpskoj manjini kao i sigurnost za srpske vjerske i kulturne spomenike, izjavio je za postaju Glas Amerike (VOA) Richard Holbrooke, bivši veleposlanik SAD-a pri Ujedinjenim narodima i glavni posrednik u daytonskim pregovorima o BiH. Holbrooke je za VOA-u rekao da Kosovo može postati neovisno samo ako osigura najčvršća jamstva za srpsku manjinu i napomenuo da Albanci sami sebi otežavaju agresivnim odnosom prema srpskoj manjini. "Svakom tko je bio na Kosovu i posjetio vjerske spomenike jasno je da su, kao u Jeruzalemu, dvije stare kulture zajednički živjele na istoj zemlji i moraju naći način da to nastave", istaknuo je Holbrooke, prenosi VOA.

Ujedinjeni narodi pokreću proces pregovora za određivanje konačnog statusa Kosova, a ti bi pregovori mogli biti dovršeni do sredine iduće godine, navodi postaja. Premda zagovara učlanjenje svih država nastalih na području bivše Jugoslavije u Europsku uniju, Holbrooke ocjenjuje da osim Slovenije nijedna država s prostora Zapadnog Balkana nije spremna za članstvo u EU-u, prenosi među ostalim VOA.

"Europska unija je organizacija država koje imaju zajedničke standarde i vrijednosti", rekao je Holbrooke. "To nije tako u Srbiji, to nije tako u Bosni, to nije tako u Hrvatskoj. Sve dok su stvari na Kosovu neriješene, sve dok se Srbi ponašaju ovako kako se ponašaju u različitim dijelovima Balkana, sve dok postoji zemlja koja se zove Srbija i Crna Gora, zemlja koja postoji na papiru a ne funkcionira kao jedna zemlja, Europska unija bi se izložila ozbiljnom riziku prihvaćajući takve prostore", rekao je Holbrooke i dodao kako se nada da će se sve balkanske države jednog dana pridružiti EU, prenosi VOA. (Hina)