Večernji list: 09. 11. 2005.

SKANDAL Što je sporno u nepotpisanim zaključcima Igmanske inicijative

Mesić i Marović uvučeni u sukob Paravac-Tihić

Autor: Zdenko JURILJ

SARAJEVO - "Ponuđeni daytonski model za daljnju izgradnju funkcionalne, samoodržive i institucionalno primjereno uređene države, koja se treba zasnivati na suvremenim europskim standardima, nije izdržao zahtjeve životne, političke i povijesne realnosti tijekom minula desetljeća.

Daytonski sporazum jest zaustavio rat, ali nije osigurao potrebne i dovoljne uvjete za trajni i pravedan mir", ključne su rečenice zbog kojih srpski član Predsjedništva BiH Borislav Paravac nije želio potpisati tekst Igmanske inicijative koja bi, po idejnoj zamisli sudionika i organizatora sarajevskog sastanka, trebala predstavljati simboličan uvod u političku promjenu Daytonskog mirovnog sporazuma.

Srpskog člana Predsjedništva BiH i njegove političke mentore iz Republike Srpske zasmetala je konstatacija iz zaključne izjave sudionika Igmanske inicijative u kojoj se naglašava "da ponuđeni daytonski model za daljnju izgradnju funkcionalne, samoodržive i institucionalno primjereno uređene države, koja se treba zasnivati na suvremenim europskim standardima, nije izdržao zahtjeve životne, političke i povijesne realnosti tijekom minula desetljeća. Daytonski sporazum jest zaustavio rat, ali nije osigurao potrebne i dovoljne uvjete za trajni i pravedan mir".

Da tekst zaključne izjave koju su uz trojicu članova Predsjedništva BiH trebali potpisati i predsjednik RH Stjepan Mesić i predsjednik državne zajednice SiCG Svetozar Marović neće biti usvojen znalo se prije 15-ak dana. Tada je organizatorima sastanka članova Igmanske inicijative iz Paravčeva ureda sugerirano da rasprave o promjeni Daytonskog sporazuma kao značajnog političkog dokumenta u kojem se jamči opstanak Republike Srpske neće s njihove strane biti.

Bez obzira na upozorenja, organizatori su se, kako doznajemo, bavili mišlju da srpski član Predsjedništva BiH ipak neće uzrokovati diplomatsku blamažu pred predsjednicima SiCG i Hrvatske. Bilo je mišljenja da Borislav Paravac uopće ne sudjeluje u dvodnevnom zasjedanju Igmanske inicijative, ali se od takvog scenarija u zadnji trenutak odustalo. Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Drago Vuković ističe da je za njih neprihvatljiv zaključak u kojem stoji da je Daytonski sporazum donio nepravedan mir na ovim prostorima i da se zagovara ostanak međunarodne zajednice u BiH.

Kako doznajemo, sukob Paravca i Tihića iznenadio je predsjednike Hrvatske i SiCG, koji su do zadnjeg trenutka vjerovali da će zaključni tekst na kraju biti potpisan. Kritike iz Paravčeva ureda adresirane su na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića, kojeg okrivljuju da je još jednom neuspješno pokušao progurati bošnjački prijedlog ustavnih promjena u BiH.