Glas Istre: 09. 11. 2005.

PRISAVLJE PODLEGLO POLITIČKIM PRITISCIMA - ODLAZI UREDNIK EMISIJE »OTVORENO«

Smijenjen HTV-ov urednik Tihomir Ladišić

Uz poprilično neprecizno i šturo objašnjenje Ladišićeve smjene, jučer se na Prisavlju moglo doznati samo da je ona motivirana »Otvorenim« koje je on vodio i koje se bavilo temom Haaga i Ivice Rajića

ZAGREB - Prema šturom službenom objašnjenju, zbog počinjenih »više programskih propusta« Tihomir Ladišič jučer je razriješen funkcije voditelja HTV-ove emisije »Otvoreno«.

Uz poprilično neprecizno i šturo objašnjenje Ladišićeve smjene, jučer se na Prisavlju moglo doznati samo da je ona motivirana »Otvorenim« koje je on vodio i koje se bavilo temom Haaga i Ivice Rajića. U informativnom programu HTV-a Ladišiću se zamjerilo njegovo navodno inzistiranje na tezi da su Hrvati zajedno sa Srbima granatirali Sarajevo. Do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti komentare urednika informativnog programa HTV-a Vladimira Rončevića, kao niti smijenjenog Tihomira Ladišića koji se nisu javljali na mobitele. Dok razlog Rončevićeva izbjegavanja novinara nije poznat, Ladišić je, koliko smo uspjeli doznati, izbjegavao pozive jer nije znao što bi rekao. Naime, Ladišić je za svoju smjenu i nezadovoljstvo načinom vođenja »Otvorenog« doznao od kolega na prisavskim hodnicima, a osim što nije dobio nikakvo službeno objašnjenje smjene, do sada nije niti imao nikakve zamjerke na svoj rad. Usto, Ladišić do zaključenja ovog broja nije znao niti je li dobio otkaz, trajno udaljavanje iz »Otvorenog« ili »samo« privremenu suspenziju.

- Čula sam da je Ladišić smijenjen, ali ni sama ne znam razloge njegove smjene, kazala je Hloverka Novak Srzić izražavajući žaljenje zbog tog događaja. Članica Programskog vijeća HRT-a Suzana Jašić viješću je bila neugodno iznenađena dodajući da će zatražiti snimak sporne emisije. U zadnje vrijeme po pitanju HRT-a vrlo agilni Andrija Hebrang nije krio zadovoljstvo.

- Za mene je to ugodno iznenađenje jer sam Ladišićevo »Otvoreno«, gdje je inzistirao na tome da je HVO sudjelovao u granatiranju Sarajeva, htio iznijeti na sljedećoj saborskoj sjednici gdje će se raspravljati o HRT-u kao primjer negativnog i lošeg rada na HTV-u, a sada ću ga iznijeti kao pozitivan primjer i korak prema HTV-ovom objektivnom informiranju javnosti, kazao je Hebrang komentirajući i kuloarske informacije da se radi o HTV-ovom ustupku njemu i HDZ-u.

- Ukoliko je to i bio motiv Ladišićeve smjene, usluga nije napravljena meni, nego objektivnom informiranju javnosti, zaključio je Hebrang.

Prema šturim vijestima koje su se jučer mogle čuti na HTV-u, »Otvoreno« će umjesto Tihomira Ladišića do daljnjega, dok se ne nađe Ladišićeva zamjena, voditi Hloverka Novak Srzić.

Z. MAMIĆ