Vjesnik: 10. 11. 2005.

Ili predsjednik ili napuštam vodstvo stranke

U dijelu HSS-a javila se samo strast za biranjem novog predsjednika, bez imalo kritičkog odnosa prema vlastitim pogreškama / Ponudit ću novi model rada u gradovima, gdje nam trebaju novi lideri, prilagodba programa urbanom stanovništvu

Pred Glavnom skupštinom HSS-a u prosincu su izbori za predsjednika stranke na kojima će HSS-ovci, nakon duljeg vremena, stvarno moći i birati, jer će sadašnji čelnik Zlatko Tomčić imati jednog, možda i dva protukandidata. U razgovoru za Vjesnik Tomčić govori o razlozima ponovne kandidature, a prvi put najavljuje povlaćenje iz vodstva uskrate li mu izaslanici povjerenje.

• Zašto ste se odlučili opet kandidirati? Nakon ljetošnjeg priznanja da je HSS u dubokoj krizi i dali ste naslutiti da odlazite.

- Priznao sam da je HSS u krizi, ali ne samo krizi rezultata, nego i unutarnjeg rada, reda i odnosa. Smatrao sam da nam najprije treba sređivanje unutarnjih odnosa, više rada na svim razinama, poticanje nove živosti. Vjerovao sam da će stvari krenuti tim smjerom. Nažalost, u dijelu HSS-a javila se samo strast za biranjem novog predsjednika, bez imalo kritičkog odnosa prema vlastitim pogreškama.

• Ni vi u vodstvu niste pretjerali s priznanjem svojih grijeha.

- Loš rezultat na parlamentarnim izborima moj je grijeh. Četiri sam godine bio »odsutan« iz HSS-a dok sam bio predsjednik Sabora i praktički nisam imao stranku pod kontrolom. Ali, krivnju za slabiji rezultat na lokalnim izborima ne može se svaliti samo na središnjicu. Zato su županijske organizacije i raspustile 66 općinskih i gradskih organizacija, a da središnjica i ja na to nismo utjecali. Ali, kad sam kod nekih uočio samo strasnu želju za promjenom na čelu stranke i nakon što su neke organizacije tražile da se u toj konfuznoj situaciji opet kandidiram, presjekao sam dvojbu. Procijenio sam da bi bilo kukavički sada odustati.

• Dobar dio članstva nezadovoljan je politikom vodstva koju vidi glavnim razlogom loših rezultata. Što novo možete ponuditi?

- Ne znam otkud vam tvrdnja o nezadovoljstvu dobrog dijela članstva. Možda imate informacije što o tome misle pojedinci u vrhu HSS-a.

• Nećete valjda reći da kod HSS-ovaca prevladava zadovoljstvo radom vodstva?

- Dojam o veliku nezadovoljstvu stvara se na temelju stavova pojedinaca, što je za mene nebitno. Neću, inače, ponuditi ništa spektakularno u smislu mijenjanja temeljnih odrednica naše politike. Kao malo koja stranka HSS može reći da njegov stari program - kad je riječ o načelima u socijalnoj politici, gospodarstvu, međunarodnoj politici ... - nije zastario. Njegovim mijenjanjem izgubili bismo profil Radićeva HSS-a. Ponudit ću novi model rada u gradovima, gdje nam trebaju novi lideri, prilagodba programa urbanom stanovništvu. U zadnje vrijeme imamo u nekim gradovima zamjetne rezultate, ponajprije u Zagrebu, gdje smo nakon osam godina opet ušli u Gradsku skupštinu.

• Uspjelo vam je to isključivo zbog koaliranja sa SDP-om.

- Da, ali smo sa svojih 19 tisuća glasova i mi tome pridonijeli. Bitan je iskorak učinjen u Osijeku, a veliki zaokret u Splitu, gdje je promijenjeno cijelo vodstvo.

• Bili ste treća stranka, a sad se vrtite oko izbornog praga. Nije li to dovoljan razlog da položite račune i pružite priliku novim ljudima?

- Jest, dovoljno je i već polažemo račune. Ne budem li izabran na Skupštini, naravno da ću biti proglašen krivcem, što me osobno neće previše brinuti. Brine me mogućnost da HSS »sklizne« u nešto drugo od onog što izvorno jest.

• Izborno će vam se suprotstaviti križevački župan Josip Friščić, možda i bivši ministri Božidar Pankretić i Željko Pecek. Od koga najviše strepite?

- Malo me podcjenjujete kad to pitate.

• Možda vi podcjenjujete tu trojicu HSS-ovaca.

- Ne podcjenjujem nikoga. Po medijima bi se reklo da imam više protukandidata, ali na to ne reagiram. Znam za jak pritisak koprivničko-križevačkog HSS-a za promjenom na čelu stranke i za njihovu želju da se Friščić kandidira. Javno sam poručio da se tome radujem, riječ je o našoj najuspješnijoj županiji. Ne znam za druge protukandidate.

• Hoćete li ostati u vodstvu izgubite li predsjedničku utrku?

- Neću! I po našem statutu, predsjednički kandidat nema rezerviranu nikakvu poziciju. Neću se kandidirati za biranog člana Glavnog odbora, što znači da, izgubim li, odlazim iz vodstva. Naravno, ne odlazim iz HSS-a, bit ću pri ruci novom predsjedniku bude li trebao moju pomoć.

Stranke se više neće jedna od druge toliko ograđivati

• Je li SDP i dalje HSS-ov prirodni saveznik kao što ste donedavno tvrdili?

- Zasad jest, ali na Glavnoj ću skupštini tražiti i razbijanje fame da se HSS uvijek mora opredjeljivati. Poslijeizborno vrijeme nužno vodi koaliranju, jer nijedna stranka ne može samostalno vladati, no HSS ne smije unaprijed sklapati sporazume. Ne smije se naša politika iscrpljivati na tome jesmo li uz HDZ ili SDP. Moramo biti uz HSS i svoju politiku. Pragmatika nakon izbora može dovesti do koaliranja, s tim da će ubuduće biti sve manje potrebe da se neka stranka od druge ograđuje.

• Najavljujete li to ukidanje zabrane koaliranja s HDZ-om?

- Ne najavljujem, o tome će presuditi Glavna skupština koja je odluku i donijela.

Ivka Bačić