Večernji list: 11. 11. 2005.

Guardian: Amerikanci izradili prijedlog novog ustava BiH

LONDON - Američki stručnjaci izradili su prijedlog novog ustava za Bosnu i Hercegovinu koja bi njegovim prihvaćanjem postala centralizirana parlamentarna demokracija, u nadi da se ukinu etničke podjele, piše britanski Guardian u četvrtak.

O prijedlogu koji podupiru američki State Department i Europska unija, tijekom vikenda trebalo bi se raspravljati u Bruxellesu sa čelnicima osam najvećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, ističe Guardian koji tvrdi da posjeduje kopiju američkog prijedloga ustava.

"Prijedlog će donijeti posvemašnju preobrazbu toj zemlji", kazao je za list neimenovani suradnik Paddyja Ashdowna, visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni. "Veoma je ambiciozan", dodao je.

Prijedlog teksta ustava dogovoren je tijekom tajnih pregovora između američkih stručnjaka i bosanskih dužnosnika koji su trajali sedam mjeseci, dodaje Guardian.

Njegov pokrovitelj je Donald Hays, bivši dužnosnik američkog State Departmenta.

Ustav bi trebao ukinuti etničke podjele koje su posljedica rata 1992.-95., nakon kojega je bivša jugoslavenska republika podijeljena na dva entiteta, Republiku Srpsku i hrvatsko-muslimansku Federaciju.

Dva entiteta bi se zadržala, prema ovom prijedlogu, ali bi se njihove ovlasti prilično smanjile u korist središnje vlade koja bi odgovarala jedinstvenom parlamentu - obje bi ustanove imale sjedište u Sarajevu - te u korist predsjednika države.

Glavni dio prijedloga posvećen je ljudskim pravima i slobodi pojedinca, a njegovo će prihvaćanje ubrzati ulazak BiH u EU, navodi Donald Hays za Guardian.

Europska unija dala je u ponedjeljak zeleno svjetlo za "što brži" početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.

(Hina)