Večernji list: 11. 11. 2005.

HDZ BiH Na isključenje Ljubića, Raguža i Merdže reagirao i hrvatski premijer

Sanader: Čović je od stranke napravio taoca

Autor: Deana KNEŽEVIĆ

Dragan Čović i grupa oko njega od bosanskohercegovačkog HDZ-a napravili su svojega taoca, poručio je premijer Ivo Sanader koji je sve dosad bio suzdržan u pogledu unutarstranačke krize sestrinske stranke. Čelnik hrvatskog HDZ-a progovorio je o tome tek nakon što je obljavljeno da su Dragan Čović i grupa oko njega iz stranke isključili Božu Ljubića, Martina Raguža i Josipa Merdžu.

Trojica isključenih od početka su osporavala izbor Dragana Čovića na čelo HDZ-a BiH, a taj stav formalno je posebnim dokumentom, tzv. promemorijom, poduprlo više stotina bosanskih hadezeovaca zahtijevajući raspravu o stanju u stranci i nove stranačke izbore.

Isključenje Ljubića, Raguža i Mrdže u Zagrebu je protumačeno kao kazna i Čovićeva osveta. Premijer Sanader rekao je jučer u Dubrovniku, gdje je održana sjednica Vlade, da je Čović time u tešku poziciju doveo sav hrvatski narod u BiH s obzirom na to da je HDZ stožerna stranka u državi. U vrijeme kad se traže nova rješenja za BiH i kad je jasno da Daytonski sporazum više nije učinkovit, Hrvati u BiH razjedinjeni su i obezglavljeni, što se stavlja na dušu Čoviću i grupi oko njega. U središnjici HDZ-a RH smatra se da Čović na taj način cijelu stranku želi iskoristiti kao svoju zaštitu s obzirom na to da ima i dvije kaznene prijave.

Početkom ovoga tjedna trojac HDZ-a BiH u sastavu Čović, Čolak i Jović bio je pozvan u sjedište Europske pučke stranke, gdje je iskritiziran zbog legalnosti izbornog sabora. Europski su pučani od Čovića zatražili ostavku i sazivanje novog izbornog sabora te strogo poštovanje demokratske procedure.