Vjesnik: 11. 11. 2005.

Riješiti granična pitanja prije ulaska u EU

Granične sporove treba riješiti međusobnim dogovorima. Ako to nije moguće, rješenje treba potražiti pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, rekli su Mesić i Drnovšek

MILJANA - Predsjednici Hrvatske i Slovenije Stjepan Mesić i Janez Drnovšek slažu se u ocjeni da se granični sporovi dviju zemalja trebaju pokušati riješiti međusobnim dogovorima. Ako to nije moguće, rješenje treba potražiti pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. Izjavili su to u četvrtak nakon susreta u restoranu »Miljana« s hrvatske strane granice sa Slovenijom.

Riječ je o drugom neformalnom susretu slovenskog i hrvatskog predsjednika u pograničnom dijelu, a najavili su da će takvih susreta biti i ubuduće, jer i to smanjuje političke napetosti u obje zemlje.

Obojica predsjednika smatraju da otvorena granična pitanja njihove zemlje trebaju riješiti prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju te da time ne trebaju opterećivati Uniju.

»Namjerno nisam rekao da su granična pitanja problemi nego otvorena pitanja koja su rješiva«, rekao je predsjednik Mesić.

Prema njegovim riječima, granične sporove možemo riješiti na nekoliko načina: zamrzavanjem sadašnjeg stanja, traženjem privremenog rješenja ili pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu. »Smatram da bi se rješenje moglo naći kad bi stručnjaci s jedne i druge strane, bez opterećenja politike, sjeli i uz predočenje svih dokumenata identificirali granicu na kopnu«, smatra predsjednik Mesić, napominjući da bi to bilo moguće ako takvo rješenje prihvate vlade obiju zemalja.

Ako pak ne dođe do takvog rješenja, spor će se riješiti pred Međunarodnim sudom pravde, a u međuvremenu dvije države, rekao je predsjednik Mesić, moraju funkcionirati i u ribolovnoj zoni i u pomorskom prometu. Slovenski predsjednik Drnovšek slaže se s takvim stajalištem hrvatskoga kolege. Dodao je da osim otvorenih pitanja postoje i mnogi pozitivni dokazi suradnje na što su ga upozorili župani pograničnih općina s obje strane granice. Ponovio je svoje stajalište o graničnim problemima s Hrvatskom koje se razlikuje od stajališta slovenskog premijera Janeza Janše i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

»Moje stajalište je uvijek bilo da je ova pitanja najbolje riješiti bilateralnim sporazumom i neposrednim pregovorima Hrvatske i Slovenije. No, smatram da ako su obje vlade suglasne u tome da više nema mogućnosti za pregovore, treba čim prije ići pred Međunarodni sud pravde da to pitanje skinemo s dnevnog reda«, izjavio je Drnovšek i dodao da će se nakon toga dvije države posvetiti konstruktivnim temama.

Podsjetio je da je i sam bio sudionik desetogodišnjih pregovora s hrvatskom stranom te da su se obje strane trudile u pregovorima. »Postigli smo čak i sporazum koji, nažalost, na hrvatskoj strani nije potvrđen«, podsjetio je Drnovšek osvrćući se na sporazum s bivšim premijerom Ivicom Račanom.

Na upit je li moguća politička kriza u Sloveniji zbog toga što se njegov stav o granici s Hrvatskom razlikuje od onoga premijera Janše i ministra Rupela, Drnovšek je odgovorio: »Ne, nikako ne. S vladom smo u stalnom dijalogu o tom pitanju, kao i s premijerom i ministrom vanjskih poslova. Normalno je da katkad imamo različita stajališta o nekim pitanjima«.

Nakon ručka u restoranu »Miljana« na hrvatsko-slovenskoj granici, dvojica su predsjednika prešli na slovensku stranu.

U dvorcu Strmol sastali su se s predstavnicima hrvatskih i slovenskih općina te razgovarali o konkretnoj suradnji stanovništva pograničnih općina.

Miroslava Rožanković