Glas Istre: 11. 11. 2005.

SABOR O DOGAĐANJIMA NAKON SVIBANJSKIH LOKALNIH IZBORA

Lesar: Pohapsiti trgovce mandatima!

Zastupnik HNS-a Dragutin Lesar rekao je da je za cijelu situaciju kriva Vlada koja nije željela zakonskim izmjenama uvesti neposredan izbor lokalnih čelnika

ZAGREB - »Sve one koji su sudjelovali u kupoprodaji mandata, bez obzira jesu li kupovali ili prodavali«, trebalo bi pohapsiti, rekao je jučer Dragutin Lesar (HNS) tijekom saborske rasprave o interpelaciji SDP-a o događanjima nakon svibanjskih lokalnih izbora. Dodao je da je za cijelu situaciju kriva Vlada koja nije željela zakonskim izmjenama uvesti neposredan izbor lokalnih čelnika.

Uvodno je zastupnik SDP-a Ivo Josipović rekao da je nakon lokalnih izbora u svibnju 2005. »eskalirala praksa koju smo nekada poznavali, sjetimo se Skupštine Grada Zagreba iz 1997. godine«.

- Praksa da se naknadno radnjama koje nisu primjerene ni ustavnim načelima, niti dobrim običajima demokratskih društava, a ponegdje su bliska i određenim kaznenim djelima vezanim uz korupciju, mijenja politička volja građana, rekao je Josipović.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) rekla je da se »dogodio eklatantan primjer političke korupcije kada je član Vlade, ministar Vukelić, zaključio ugovor sa 77-godišnjim Franjom Capanom u ime HDZ-a te se obvezao da će osigurati minimalno 20.000 kuna mjesečno za funkcioniranje stranke kojoj taj stari čovjek pripada, iako ima pravo na samo 2.000 kuna«.

Dražen Bošnjaković (HDZ) smatra da su sporne tvrdnje oporbe da je Vlada kriva za postizborno trgovanje mandatima te je spomenuo slučaj Sisačko-moslavačke županije u kojoj je SDP-ova koalicija, koristeći rupu u zakonu, manipulirala vijećnicima srpske manjine. Dodao je da volja birača nije bila poštovana niti u Velikoj Gorici zbog nategnute koalicije SDP-a i HSP-a koja »lako puca«.

Z. CRNČEC, D. CIGLENEČKI

Ometanje mobitela izazvalo konfuziju

Uređaji za ometanje mobitela izazvali su potpunu konfuziju u Saboru. U dvorani više nema razgovora ni pod razno, a izvan nje još se nekako drže samo 098 mobiteli. Korisnici VIPneta komotno mogu doma ostaviti mobitele jer su im u zgradi Sabora neupotrebljivi. Novinari negoduju, napisali su čak i prosvjedno pismo predsjedniku Vladimiru Šeksu, a bune se i zastupnici.

- Tako će ostati, sviđalo se to nekome ili ne, odrješit je bio Šeks.

Više kaznenih prijava zbog navodnog kupovanja vijećničkih mandata

ZAGREB - Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala i Državno odvjetništvo zaprimili su više kaznenih prijava zbog navodnog kupovanja vijećničkih mandata, potvrdilo je jučer Državno odvjetništvo Republike Hrvatske.

Osim o navodnom kupovanju vijećničkih mandata, u kaznenim prijavama i podnescima govori se i o primanju novca zbog određenog načina glasovanja, krivotvorenju izjava o ostavci na vijećnički mandat i sklapanju »sponzorskih ugovora«.

»Sve navodne kupnje vijećničkih mandata predmet su izvida USKOK-a i drugih nadležnih tijela Državnog odvjetništva«, rekla je glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin. Napomenula je da su sve prijave i podnesci dostavljeni policiji radi provođenja izvida te da u najvećem broju predmeta izvidi do danas nisu dovršeni. Glasnogovornica nije precizirala koliko je kaznenih prijava podneseno, tko ih je podnio i protiv kojih osoba i o kolikom broju predmeta je riječ. (Hina)