Večernji list: 11. 11. 2005.

USTAVNE PROMJENE EU i SAD ne žele raspravu o ukidanju entiteta

Ekskluzivno: 'Briselski Dayton 2’ na štetu Hrvata

Autor: Zoran KREŠIĆ

MOSTAR – Razgovori osam političkih stranaka o ustavnim promjenama pod pokroviteljstvom Europske unije nastavit će se u Bruxellesu od 11. do 13. ovog mjeseca na razini predsjednika stranaka, nakon što pregovori vođeni više mjeseci na nižoj političkoj razini u sklopu američkog 'Projekta Dayton’ nisu rezultirali konkretnim dogovorom, ali ni otvaranjem rasprave o teritorijalnom ustroju zemlje.

Razgovori su se vodili samo o Predsjedništvu, Vijeću ministara i Parlamentu i sustavu vitalnoga interesa, što su bile i temeljne zamjerke Venecijanske komisije Vijeća Europe o Ustavu BiH. Sve te inicijative, bez pokretanja temeljitih izmjena Ustava, jedino su štetne za Hrvate i za dulje razdoblje utvrđuju podjelu države na dva entiteta. Pritom, kako je to svome pismu naglasila bosanskohercegovačka veleposlanica Bisera Turković, Sjedinjene Države inzistiraju da se ne razgovara o ukidanju Republike Srpske.

Svojevrsni dosadašnji neuspjeh pregovora priznali su sutvorci prvotnog Daytonskog sporazuma Donald Hays i Bruce Robert Hitschner u pozivnici političkim strankama, ali i predstavnicima Europske komisije koja će u Bruxellesu biti domaćin predsjednicima SDA, SDS-a, HDZ-a, HNZ-a, PDP-a, SNSD-a i SBiH-a.

U posjed izvješća Daytonskog projekta i najave susreta došao je i Večernjak. Hays i Hitchner pišu kako se stranke ne slažu s ustavnim promjenama oko uvođenja instituta predsjednika ili ostanka rotirajućeg Predsjedništva države, ali niti o tome treba li Vijeće ministara postati Vlada. Radna se skupina ne slaže ni oko popune Vijeća ministara ili pak biranja zastupnika u Dom naroda. Predstavnici osam stranaka s Haysom su se tek dogovorili da pripadnici ostalih trebaju biti zastupljeni u parlamentima.

Jedino će o temama - Predsjedništvo, Vijeće ministara i Parlament te ulozi pojedinih institucija razgovarati predsjednici stranaka u Bruxellesu, što je jasna poruka kako u BiH neće doći do ozbiljnijih ustavnih promjena. To je, uostalom, nedavno ustvrdio i američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney.

Za razliku od građana, a napose Hrvata iz BiH, velika su očekivanja od susreta u Bruxellesu samo za europsku i američku diplomaciju.

Taj briselski Dayton 2 trebao bi se okruniti sporazumom o kozmetičkim ustavnim promjenama i uvođenjem jednoga predsjednika države, snažne vlade spremne za pregovore o Europskoj uniji te snažnome Zastupničkome domu i Domu naroda koji bi se bavio bitno smanjenim opsegom vitalnih nacionalnih pitanja i na kojega bi trojica članova Predsjedništva, Ivo Miro Jović, Sulejman Tihić i Borislav Paravac, svoj potpis stavili tijekom svečanog susreta pred američkom glavnom tajnicom Condoleezom Rice, koji je predviđen za 21. i 22. studenog u Washingtonu.