Slobodna Dalmacija: 11. 11. 2005.

SUKOBI NAKON ISKLJUČENJA BOŽE LJUBIĆA, MARTINA RAGUŽA I JOSIPA MERDŽE IZ STRANAČKOGA ČLANSTVA

SANADEROVI LJUDI PORAŽENI U HDZ-u BiH

BAČENA RUKAVICA Poznato je da su Božo Ljubić i pogotovo Martin Raguž u vrlo bliskim odnosima s Ivom Sanaderom, tako da se njihovo isključivanje od strane Dragana Čovića može tumačiti i kao njegova jasna poruka hrvatskom premijeru

Visoki časni sud donio je u srijedu bezuvjetnu odluku o isključenju iz Hrvatske demokratske zajednice BiH članove HDZ-a BiH Božu Ljubića, Martina Raguža i Josipa Merdžu." Samo ta rečenica objavljena je na službenoj web stranici ove političke stranke u srijedu popodne, neposredno nakon što je sud bez suđenja Martina Raguža, dopredsjednika Parlamenta BiH i Josipa Merdže, dopredsjednika Parlamenta Federacije BiH, upoznao sa svojom odlukom. Bez rasprave, bez poštovanja procedure i provedenog postupka.

Energičan zahtjev Europske pučke stranke

Ovim isključenjima predsjednik stranke Dragan Čović, čiju pobjedu na prošlom saboru HDZ-a BiH osporavaju sabornici a Europska pučka stranka traži održavanje novog sabora i nove izbore, eliminirao je za sebe najopasnije ljude u stranci. Naime, postupak koji je zatražilo Predsjedništvo stranke protiv ove trojice, imalo je povod, osim ukazivanja na prijevare prilikom izbora na Saboru, i u otvorenom kritiziranju djelovanja i politike vodstva stranke posljednih godina te u teškim posljedicama za hrvatski narod u BiH.

Mnogi smatraju da je energičan stav dužnosnika Europske pučke stranke u Bruxellesu - ponovljen prošlog ponedjeljaka Draganu Čoviću i njegovim suradnicima - da on mora odstupiti, samo ubrzao odluku o isključenju trojca.

Čović i Čolak narušili odnose

Nije, međutim, nikakva tajna da su Dragan Čović i prethodni predsjednik HDZ-a BiH Bariša Čolak već odavno svojim nepodržavanjem HDZ-a RH prilikom prošlih parlamentarnih, pa i predsjedničkih izbora u RH, kao i odnosima s nekim nezavisnim listama i predsjedničkim kandidatima iz Hrvatske bitno narušili odnose između dvije sestrinske stranke. Također, nije tajna da su isključeni Ljubić i pogotovo Raguž u vrlo bliskim odnosima s čelnikom HDZ-a Ivom Sanaderom, tako da se ovaj potez Čovića i istomišljenika može tumačiti i kao njegova jasna poruka hrvatskom premijeru. Zagreb je očito izgubio ovu bitku s Mostarom, ali rat još zasigurno nije gotov i tek će kulminirati.

HDZ-ovo članstvo uvijek je bilo za što bližu suradnju dviju stranaka, ali vodstvo HDZ-a BiH imalo je druge prioritete i interese. Jedan od glavnih prigovora Čoviću unutar stranke jest i prekid odnosa za Zagrebom, kao i s Europskom pučkom strankom, od kojih se očekuje presudna pomoć za afirmaciju hrvatskih interesa u presudnom vremenu u BiH kad se pregovara o novom Ustavu, a time i položaju hrvatskog naroda.

Iz Zagreba i na prošlom saboru HDZ-a BiH bilo je izaslanstvo koje je podržavalo kandidaturu Bože Ljubića. No, ni preporuke Europske pučke stranke ni glasovi iz Zagreba koji su pozivali na razum nisu pomogli Ljubiću, niti su spriječili Čovića da se kandidira i "pobijedi". Čović i dalje prkosi svima i drži HDZ BiH u izolaciji.

Pod hipotekom kriminalizacije

Proces protiv Čovića, predsjednika Ustavnog suda BiH Mate Tadića i braće Lijanovića na Sudu BiH nastavlja se 15. ovog mjeseca, a tužitelji izjavljuju kako se protiv njega vode još neke istrage "teške" 9,1 milijuna maraka.

U posljednje tri godine sve reforme u BiH od obrazovne, medijske do reforme policije išle su na štetu Hrvata. Ni u jednom slučaju HDZ nije imao svoje prijedloge. Kažu, najviše upravo stoga što je cijela politika HDZ-a BiH bila podređena spašavanju upravo Dragana Čovića od sudskog progona. HDZ BiH je do sada u najvećoj krizi, iznutra podijeljen, s vodstvom kojem se osporava legalnost izbora i iz stranke i od drugih, još uvijek pod teškom hipotekom kriminalizacije, zbog nedavno nepravomoćno osuđenog bivšeg predsjednika Ante Jelavića, sudskog procesa protiv Čovića i mnogih drugih s kaznenim prijavama.

Zlatko TULIĆ