Večernji list: 12. 11. 2005.

EUROPSKA UNIJA Nova Strategija proširenja ne predviđa širenje na veću skupinu zemalja odjednom

Ulazak u EU odsad samo pojedinačno

Autor: STOJAN DE PRATO / BRUXELLES

"Nema više širenja na veću skupinu zemalja istodobno. Pristupni pregovori s Turskom dugoročan su postupak, a zemlje zapadnoga Balkana na različitim su stepenicama na putu k Europskoj uniji."

To je glavna novost u novoj Pristupnoj strategiji EU, koju je predstavila Europska komisija.

Pojedinačni pristup dodatno se potvrđuje: "Daljnja proširenja ići će tempom koji nametne ponašanje svake pojedine zemlje u ispunjanju strogih standarda, kako bi se osiguralo glatko upijanje novih članica."

Tri nova načela

Tri su načela nove strategije: učvršćivanje obveza prema kandidatskim zemljama, ("EU će ispuniti svoje obveze prema Hrvatskoj i Turskoj kad svaka od njih ispuni uvjete za članstvo"); primjena "jasnih i poštenih" uvjeta, tj. svaka zemlja točno će znati da će se, kad ispuni obvezu, podići stepenicu bliže ulasku u EU; bolje komuniciranje proširenja, odnosno upoznavanje javnosti s ciljevima i izazovima pristupa.

Na tempo proširenja utjecat će i "sposobnost upijanja", čime se formaliziraju riječi koje u posljednje vrijeme ponavljaju europski dužnosnici.

To znači da se ulazak Turske može odgađati dok god je to preveliko opterećenje za europski proračun. To se na Hrvatsku ne odnosi, što je još lani dao naslutiti nizozemski ministar za Europu Atzo Nicolai.

U vrijeme dok se Nizozemsku u Zagrebu nije doživljavalo kao prijatelja, izričito je rekao da je Hrvatska "mala, simpatična zemlja koju EU može upiti bez ikakvih teškoća".

Ispravno vođen postupak proširenja jedno je od najmoćnijih sredstava EU za stabilizaciju kontinenta jer zov EU pomaže demokratski i gospodarski preobraziti zemlje koje teže članstvu naglasio je europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Napredak na Balkanu

Tako je bilo s bivšim komunističkim zemaljama, to se upravo odvija u Turskoj, a napredak se osjeća i na zapadnome Balkanu, dodao je.

Mike Leigh umjesto Barbasa

Zamjenik glavnoga ravnatelja Opće uprave Europske komisije za vanjske odnose Britanac Mike Leigh zamijenit će 1. siječnja Fabrizia Barbasa, koji je upravo završio dvodnevni posjet Zagrebu, na položaju glavnoga ravnatelja Opće uprave EK-a za proširenje. Barbaso, koji sadašnji položaj obavlja kao v.d., prijeći će na mjesto zamjenika glavnoga ravnatelja Opće uprave za prijevoz i energetiku. Leigh je do sada bio zadužen za europsku susjedsku politiku i odnose s istočnom Europom.