Vjesnik: 12. 11. 2005.

Sada je vrijeme za reforme

Nema razloga misliti da bi novo proširenje moglo dovesti u opasnost EU, kazao je Barbaso

ZAGREB - »Hrvatsku čekaju reforme koje će biti zahtjevne, ali će se na kraju pokazati da su koristi veće od loših strana«, izjavio je u petak u Zagrebu Fabrizio Barbaso, glavni ravnatelj Opće uprave Europske komisije za proširenje i glavni Komisijin pregovarač.

Barbaso je doputovao u Zagreb mjesec dana nakon početka pregovora Hrvatske i EU-a kako bi uputio jasan signal da pregovori idu dobro, ali kako Hrvatsku još čeka velik i težak posao.

»Sada kad su pregovori počeli i traje screening, vrijeme je za reforme«, kazao je Barbaso nakon susreta s ministricom vanjskih poslova i europskih integracija Kolindom Grabar-Kitarović.

Glavni pregovarač Europske komisije je posjetio Hrvatski sabor, te je razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom. Barbaso je rekao da se očekuje reforma javne uprave, pravosudnog sistema, ali i sklopa razmišljanja. Posebno je naglasio da će biti potrebno uložiti velike napore u borbu protiv korupcije. Kazao je i kako će sljedeće godine biti presudne za Hrvatsku, a da će reforme iznijeti i građani i država.

Premijer Sanader i ministrica vanjskih poslova Grabar-Kitarović s Barbasom su razgovarali i o najnovijem Komisijinu izvješću koje pokazuje velik napredak Hrvatske, a premijer je izrazio zadovoljstvo što je Bruxelles prepoznao hrvatske napore. Hrvatski su dužnosnici svjesni da reforme treba nastaviti, posebice u pravosuđu i reformi državne uprave. Također, obavijestili su Barbasa da će Hrvatska i dalje voditi brigu o povratku izbjeglica i reguliranja pitanja njihove imovine, a da će manjinska prava biti u središtu zanimanja.

Hrvatska će se uskoro i pismeno očitovati o Komisijinu izvješću s napomenama da su neka pitanja u međuvremenu riješena.

Sanader je kazao da se Hrvatska dobro pripremila za pregovore, da su pregovarači stručni ljudi i da se uopće nije gledalo na stranačku pripadnost. Hrvatska je spremna nastaviti reforme te očekuje i logističku pomoć.

»Nakon što se ovo izvješće analizira, pristupit će se reviziji nacionalnog programa za pridruživanje i unošenju onih elemenata koji su uneseni i u Partnerstvu o pristupanju s Hrvatskom«, najavila je Grabar-Kitarović.

Barbaso je ponovio da je proširenje Unije »bitan dio europskog projekta«.

Vinka Drezga, Jurica Körbler