Vjesnik: 14. 11. 2005.

Dayton odlazi u povijest

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Daytonski mirovni sporazum, preciznije njegov dio kojim je definiran Ustav Bosne i Hercegovine onakav kakav je sad i definitivno odlazi u povijest.

No, taj će sporazum, kojim je prije 10. godina zaustavljen rat u BiH ipak biti temelj novog ustroja ove zemlje koji bi trebao osigurati da BiH prijeđe iz daytonske u »bruxellesku fazu«, odnosno fazu europskih integracija.

A upravo u Bruxellesu, lideri osam najjačih stranaka u BiH započeli su tijekom vikenda pregovore o nadogradnji Ustava, na temelju prijedloga koji je sačinio američki Institut za mir.

Američki državni podtajnik Nicholas Burns na kraju je svoje balkanske turneje u listopadu rekao kako je vrijeme da BiH dobije jednog predsjednika, jednog premijera s jakim ovlastima i učinkovit parlament.

Čelnici EU također su jasno poručili da državno ustrojstvo u BiH mora postati funkcionalnije i djelotvornije da bi zemlja mogla napredovati prema uključivanju u EU. Razgovori bosanskohercegovačkih lidera mogli bi biti nastavljeni i idućih dana, a njihova finalizacija trebala bi biti u Washingtonu, gdje se uz 10. obljetnicu Daytona očekuje i definitivna potvrda spremnosti na duboke promjene sadašnjeg Ustava. Iako postoje špekulacije da su lideri BiH praktično već sve dogovorili s Amerikancima, ipak, barem po onome što političari iz BiH govore javno, suglasja o načinu kako izvesti ustavne promjene još nije postignuto.

»Koplja se lome« oko tzv. druge razine vlasti, odnosno hoće li između lokalne samouprave i središnje vlasti postojati dva entiteta, kao što je sada slučaj, ili će se BiH preustrojiti u nekoliko regija.

Opstanak entiteta objektivno u najlošiju poziciju dovodi Hrvate kojima prijeti mogućnost da i u RS i u Federaciji BiH (p)ostanu građani drugoga reda. Na tu opasnost upozoravaju hrvatski sudionici pregovora.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio da po američkom prijedlogu ustroja BiH, »Hrvati više ne postoje«.

Alenko Zornija