Vjesnik: 14. 11. 2005.

Tomčićevi suradnici u dva tabora

Tomčićevi protivnici koji podržavaju Josipa Friščićažele promjene, no ne žele o aktualnom predsjedniku govoriti loše, ali ga smatraju jednim od glavnih krivaca za loše stanje u HSS-u

Skupina viđenijih HSS-ovaca, u kojoj su saborski zastupnici i župani, ovaj će tjedan službeno obznaniti da je njihov izabranik za predsjednika HSS-a Josip Friščić, a ne aktualni čelnik Zlatko Tomčić. S obzirom na to da je riječ o nekolicini dugogodišnjih Tomčićevih suradnika - Željko Pecek, Ante Markov, Božidar Pankretić, Zvonimir Sabati, Damir Bajs... - to će nesumnjivo izazvati potrese u stranci. Odluku da na prosinačkoj izbornoj skupštini stanu iza uspješnog koprivničko-križevačkog župana Friščića obrazlažu potrebom za promjenama. »Stranci trebaju promjene, pozitivno ozračje i timski rad, a to Friščić sigurno može donijeti«, kaže član Predsjedništva Ante Markov dodajući da Friščića podržava i većina županijskih organizacija.

Iako ne želi ništa loše reći o Tomčiću, jer bi to bilo, kaže, krajnje nekorektno s obzirom na to da su godinama surađivali, ipak napominje: »Novo vrijeme traži nove ljude«.

Slično razmišlja i Pankretić, ističući da se »nitko ne treba osjećati povrijeđenim ako se podrškom uspješnim ljudima želi zaustaviti stagnacija koja već deset godina prati HSS«. »Ne bih govorio o Tomčiću. Nije on jedini odgovoran za naš loš rejting. Ima i naše krivnje, ali je on najodgovorniji«, izričit je Pankretić.

Sasvim suprotno razmišlja član Predsjedništva Luka Roić, za kojeg je svrstavanje njegovih kolega iza Friščića »isključivo borba za prevlast u stranci«. Iako kaže da »nije tragedija« to što će HSS-ovci u prosincu moći birati između dva kandidata, uvjeren je da stranci treba kontinuitet. »Apsolutno podržavam Tomčića, jer oni koji mu se suprotstavljaju ne nude ništa bolje i ne daju nikakva jamstva da će HSS-u donijeti boljitak, nego im je samo do borbe za vlast«, tvrdi Roić.

Podjela na »Tomčićeve ljude«, a uz Roića to su još Ljubica Lalić, Josip Vresk, Ivan Kolar, Marinko Filipović, te na one »za Friščića«, vidljiva je i u HSS-ovu klubu zastupnika i u stranačkom Predsjedništvu. Do 17. prosinca, kad će se Tomčić i Friščić boriti za naklonost članstva, oba će tabora uprijeti snage da pokažu kako su promjene, odnosno kontinuitet, ono što HSS-u treba.

Ivka Bačić