Večernji list: 14. 11. 2005.

BRANITELJI Negodovanje zbog novog člana u NO-u T-HT-a

Vlada i Telekom ne žele Merčepa

Bez obzira na to kome se to sviđalo, a kome ne, Upravni odbor Fonda branitelja izabrao je Tomislava Merčepa i Đuru Dečaka u nadzorne odbore dviju najjačih kompanija u državi, Ine i T-HT-a.

Kako u svom vlasništvu fond već nekoliko mjeseci i formalno ima sedam posto dionica T-HT-a, Tomislav Merčep već bi se trebao pridružiti društvu u NO-u, ali njegov je ulazak popraćen – zasada tihim – negodovanjem Deutsche telekoma i Vlade.

Sporna prošlost

Zbog kontroverzne ratne prošlosti, Merčep nije dobrodošao ni u jednu internacionalnu kompaniju. DT zasad neslužbeno negoduje jer nema nikakvu mogućnost utjecati na Merčepovo imenovanje.

Ratko Maček, glasnogovornik Vlade, kad odluku nije donijela Vlada, nego braniteljske udruge koje suvlasnički participiraju u T-HT-u. Neslužbeno doznajemo da Sanader nije sretan zbog odluke UO-a Fonda branitelja jer bi Merčepovo nadzorničko mjesto s jedne strane moglo izrasti u slučaj s međunarodnim implikacijama, a s druge u sukob između vlasti i branitelja.

Uloga J. Kosor

Merčep bi u T-HT-u imao naknadu od 7000 kuna, no nije riješeno kome ide novac – njemu ili fondu. Petar Lovrić, član Upravnog odbora Fonda branitelja, ne slaže se s Mačekom jer u Upravnom odboru sjedi potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor koja nije imala rezerve glede Merčepa. Očito su problemi nastali post festum jer teško da bi Jadranka Kosor nešto napravila bez konzultacija u Vladi .

U Nadzorni odbor Ine Upravni je odbor izabrao Đuru Dečaka, a i zbog njega Vlada mora izbaciti nekoga od svojih predstavnika u Ini: Polančeca, Kalmetu, Šukera ili Tomislava Ivića.

Zaobiđen Branko Borković

Iako se očekivalo da će Upravni odbor na neko od mjesta imenovati Branka Borkovića – Mladog Jastreba, koji se poslovno ponešto educirao u prognaničkom fondu Velebit, gdje je bio predsjednik NO-a, prema odnosu snaga u Upravnom odboru za to nije bilo šanse. Bučne, te korporativnim pravilima i znanjima što vladaju u Ini i T-HT-u nevične branitelje, poput Merčepa i Dečaka, ne želi baš nijedna kompanija. Ovako ne smiju prigovarati javno, pa se ni Vlada o tome ne izjašnjava. Ipak, tajne se igre vode na sve strane, pa je zbog toga Merčep na čekanju, a zajedno s dionicama Ine i Dečak, glede čijeg imenovanja nema otpora u Vladi.