Slobodna Dalmacija: 13. 11. 2005.

ZA KUĆU SPREMNI - HRVATSKI DUŽNOSNICI U "PRIČUVNOJ DOMOVINI" POKUPOVALI KUĆE I STANOVE

BOJNA LIDERA HDZ-a STANUJE U HRVATSKOJ

ZAGREB I DALMACIJA U SRCU Prema našim saznanjima, u Splitu su "gnijezdo savili" Ivan Medić i Ante Jelavić, Makarska je stanište Jadranka Prlića i Vilima Primorca, na Bolu je Martin Raguž, u Cavtatu Miroslav Prce, a zagrebačku koloniju čine Tihomir Begić, Stanko Sopta, Rade Bošnjak...

Piše: Zlatko TULIĆ

Hrvatski narod u BiH doživio je proteklih petnaest godina, umjesto obećanog preporoda, potpunu katastrofu. S predratnih 800 tisuća broj Hrvata danas se sveo na samo 450 tisuća s tendencijom daljnjega iseljavanja.

No, na ovoj slici potpune katastrofe na ruševinama onog zbog čega su se borili mladići u Domovinskome ratu i dali svoje živote, stvorena je nova elita poprilično bogatih ljudi, koji su u pričuvnoj domovini, Republici Hrvatskoj, pokupovali stanove i poslove prostore.

Imovinske kartice

O ovoj tabu-temi uglavno se šuškalo, "svi su znali sve" i cijela priča je završavala na klišejiziranim konstatacijama da je za lošu politiku u BiH kriva vrhuška HDZ-a.

Uistinu, gotovo svi ključni akteri hrvatske politike u BiH, i oni koji su s HDZ-om i oni koji su protiv njega, duboko su "umočeni" u stjecanje četvornih metara stambenih i poslovnih prostora u susjednoj Hrvatskoj.

Prema našem popisu, a on je prilično dug, prema raspoloživim četvornim metrima stanova u rezervnoj domovini kojima raspolažu hrvatski političari iz BiH komotno bi se mogao izgraditi manji grad.

Zagreb i Dalmacija postali su najprivlačnije lokacije za ovdašnje političke elite. Prema riječima Meksade Bajramović, glasnogovornice Izbornog povjerenstva BiH, većina hrvatskih dužnosnika prijavila je u imovinskim karticama svoje kuće, stanove i vikendice koje posjeduju u Republici Hrvatskoj.

Međutim, Bajramović ističe da se moglo dogoditi da netko ne prijavi imovinu koju posjeduje u Republici Hrvatskoj, ali Izborna komisija BiH nema nadležnost niti obvezu da takve stvari ispituje ili kontrolira. Njezina je obveza samo da podaci iz imovinskoga kartona budu dostupni javnosti.

Čini se kako su Split i Makarska najomiljeniji gradovi za hrvatsku političku elitu iz BiH. Tako bivši direktor jajačke Elektro Bosne, čiji radnici danas gladuju, Zlatan Ištvanić, u elitnim naseljima u gradu pod Marjanom posjeduje tri stana s ukupno 400 četvornih metara prostora.

Odmorište na Braču

U Splitu stanove također imaju general HVO-a Ivan Medić, Ante Jelavić, bivši član Predsjedništva BiH i bivši predsjednik HDZ-a BiH. Dragojevićevu "makarsku noć", čini se, vole Jadranko Prlić i njemu bliska bivša suradnica Anka Musa. Prlić u Makarskoj ima stan koji se doduše vodi na ime njegove supruge, ali isto tako i u Zagrebu ima stan od stotinjak četvornih metara.

Bliska Prlićeva suradnica Anka Musa, koja je tijekom rata imala kontrolu nad Zavodom za platni promet u Mostaru, danas je vlasnica triju stanova, među ostalima, u Makarskoj i Zagrebu. Također i njezin nasljednik Vilim Primorac ima stan u Makarskoj. Makarska riva je privukla i Milana Lučića, biznismena iz Ljubuškog, poznatijeg kao "glumca" u filmu Severine Vučković.

Ako se kojim slučajem ljeti uputite katamaranom iz Splita put Bola, naići ćete na Martina Raguža kako još uvijek renovira staru dalmatinsku kuću u tom aktraktivnom turističkom mjestu na otoku Braču.

Za južni Jadran pak opredijelio se Miroslav Prce, bivši ministar obrane vojske FBiH. Naime, u Cavtatu Prce ima impresivnu kuću s vlastitim arboretumom.

Kada je u pitanju glavni grad Zagreb, kao konačnu destinaciju za život odabrao ga je bivši Jelavićev savjetnik za medije Tihomir Begić, inače Posušak. Zagreb je u srcu drag i danas zaboravljenom generalu HVO-a Stanku Sopti zvanom Baja, koji osim stana od 70 četvornih metara posjeduje i stotinjak četvornih metara poslovnoga prostora u Importanne centru. Aktualni dopredsjednik HDZ-a BiH Rade Bošnjak također ima stan u Zagrebu.

I oporba "pobjegla" iz BiH

Premda je većina dužnosnika pripadala klanu okupljenom oko HDZ-a, ni hrvatski politički dužnosnici koji se ubrajaju u oporbene stranke s hrvatskim predznakom ne zaostaju u posjedovanju imovine u Republici Hrvatskoj za svojim suparnicima iz HDZ-a.

Čini se ipak kako je Zagreb hrvatskim oporbenjacima draži od mora. Tako pod Sljemenom stanove posjeduju Krešimir Zubak, Mijo Anić, bivši Alijansin ministar obrane Vojske FBiH, Božo Mišura, bivši direktor Zavoda MIO Mostar.

Od oporbenjaka more je privlačno Nikoli Grabovcu i bivšem direktoru Javnog pokopnog poduzeća u Sarajevu Vladi Ragužu. Raguž je nakon napuštanja HDZ-a pristupio Novoj hrvatskoj inicijativi i za to vrijeme stekao dva stana i poslovni prostor u Makarskoj. Bivši ministar financija u Vladi FBiH Nikola Grabovac jedini je prije rata imao kuću na Braču, ali je ona u proteklim godinama doživjela veliki preobražaj u nadogradnji. Umirovljeni pukovnik federalne policije Dragan Vikić također posjeduje kuću na Hvaru u Vitarnji.