Slobodna Dalmacija: 15. 11. 2005.

PERSONA NON GRATA KONTROVERZNI PREDSTAVNIK BRANITELJA U NADZORNOM ODBORU VODEĆEG TELEOPERATERA NEPOŽELJAN I VLADI I UPRAVI TVRTKE

Mudrinić Sanaderu: Ni Nijemci ne žele Merčepa u NO T-HT-a

PRITISAK Zbog kontroverzne ratne prošlosti, Deutsche Telekom negoduje zbog ovog izbora i vrši pritisak na hrvatsku vlast kako bi se izbjeglo Merčepovo imenovanje u Nadzorni odbor

Piše: Anita BELAK-KRILE

ZAGREB - Otkad je koncem prošlog mjeseca Upravni odbor Fonda branitelja na prijedlog koordinacija 14 udruga branitelja i stradalnika izabrao Tomislava Merčepa u Nadzorni odbor T-HT-a, ne stišava se bura oko ovog imenovanja. Pravo na mjesta u Nadzornom odboru T-HT-a branitelji su stekli nakon što je u njihov fond prebačeno po sedam posto dionica nekoć državnog teleoperatera čime su postali njihovi dioničari.

Odugovlači se sa sjednicom

Novi Nadzorni odbor još uvijek se nije sastao, a nitko nam nije znao odgovoriti ni kada bi se uopće trebali naći u novom sastavu. Očekivati je da će se odugovlačiti sa sastankom što je duže moguće, jer ni Vlada ni T-HT u tom odboru ne žele vidjeti Merčepa, a ne vide način na koji bi ga zaobišli.

Tomislava Merčepa često se povezuje s ratnim zločinima u Lici i spominje kao mogućega haaškog optuženika.

Haag je vodio istragu protiv njega zbog ubojstva srpskih civila u Vukovaru, a više puta je najavljivano da bi njegov slučaj mogao biti prvi predmet koji će Haaški sud prepustiti Hrvatskoj u fazi istrage. Zbog svoje kontroverzne ratne prošlosti, Merčep nije dobrodošao ni u jednu internacionalnu kompaniju, pa tako i Deutsche Telekom tiho negoduje zbog ovog izbora i vrši pritisak na hrvatsku vlast kako bi se izbjeglo Merčepovo imenovanje.

Prijetnja novog sukoba s braniteljskim udrugama

Na HDZ-ovoj klauzuri, protekli vikend u Varaždinskim toplicama, prvi čovjek T-HT-a Ivica Mudrinić prenio je vodećim HDZ-ovcima stavove svoje Uprave, a ministri u Sanaderovoj vladi u neformalnom su nam u razgovoru potvrdili kako su vrlo nezadovoljni što će upravo Merčep predstavljati branitelje, jer bi to s jedne strane moglo izrasti u slučaj s međunarodnim implikacijama, a s druge izazvati sukob između vlasti i branitelja. Međutim, unatoč nazadovoljstvu i pritisku Deutsche Telekoma čini se kako se zasad neće miješati u ovaj izbor.

Ratko Maček, glasnogovornik Vlade, podsjeća također kako odluku nije donijela Vlada, nego braniteljske udruge koje suvlasnički participiraju u T-HT-u, te da se Vlada u to ne može miješati. To što pri izboru potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor, koja je članica Upravnog odbora fonda, nije imala rezerve prema izboru Merčepu, objašnjava se činjenicom da ionako nije mogla ništa promijeniti, osim što bi se ušla u sukob s braniteljskim udrugama.

"Suzdržat ću se od komentara"

Prozvani Tomislav Merčep, cijeli slučaj koji se zakuhao oko njegova izbora, nije htio komentirati ni riječju.

- Ovaj put suzdržat ću se od svakog komentara - poručio je Merčep koji bi u Nadzorni odbor T-HT-a primao naknadu od 6800 kuna, a nije riješeno kome bi išao novac, njemu ili Fondu branitelja.