Glas Istre: 15. 11. 2005.

Poltrone na balkone

Andrija Hebrang najsretniji je čovjek ovih dana u Hrvatskoj.

Nakon što nije skrivao svoje oduševljenje smjenom urednika emisije »Otvoreno« Tihomira Ladišića, najnovije novčano sankcioniranje Aleksandra Stankovića zbog toga što se, kao i Denis Latin solidarizirao s kolegom, mogle bi prvog jastreba HDZ-a dovesti do nirvane. Još kada Mirko Galić i Vladimir Rončević dođu glave Zoranu Šprajcu, kojemu je Hebrang već odavno prebrojavao krvna zrnca i analizirao prezimena, doktorova ekstaza neće imati granica.

Što je to učinio urednik i voditelj »Nedjeljom u dva« da mu je glavni urednik informativnog programa »bio prisiljen oduzeti dio plaće«? Na kraju svoje popularne i gledane emisije stavio je ispred sebe papir na kojemu je pisalo »ZATVORENO«. Dakle, Stanković nije kažnjen niti zbog nekada toliko popularnog verbalnog, jer ni riječi nije progovorio, već pisanog delikta, a taj nestašluk glavnom cenzoru Rončeviću nije mogao promaći.

Baš kao ni njegovom ravnatelju Mirku Galiću koji je nedavno uvrijeđeno prozvao medije tvrdeći da je samo ovog ljeta smijenjeno šest glavnih urednika dnevnih novina, pa se nije digla tolika bura kao oko Ladišićeva slučaja. Pri tome je svjesno »zaboravio« jednu sitnicu, da HTV nije nikakva komercijalna televizija, već javna koja se financira iz pretplate, baš kao što je pet od šest novina koje su bez buke i muke dovele nove urednike u privatnom vlasništvu.

Istom logikom i kriterijima koji očigledno vladaju u glavama onih koju upravljaju Hrvatskom televizijom, Rončević smjenjuje Ladišića, »šamponira« Latina, globi Stankovića poput policajca zbog pogrešno, u kadar parkiranog papira. Pa kada je tomu tako, kada rukovodstvo dalekovidnice ne daje svojim udarnim urednicima pravo da misle svojom glavom, kada tim najutjecajnijim medijem vedre i oblače kao da su ga od ćaće baštinili, nastojeći udovoljiti ćefu jednog saborskog zastupnika, možemo li mi obični gledatelji dati do znanja što mislimo o takvom vježbanju diktature?

Možemo. Napišimo ZATVORENO na našim vratima kada na njih pozvone inkasatori ne bi li naplatili harač od 63 kune od kojega udobno žive i Galić i Rončević servirajući nam program koji ne želimo gledati. Solidarizirajmo se s onima koji su se našli »na ledu« samo zato što ne pristaju misliti kako im netko naređuje i prestanimo plaćati TV pretplatu. Ako netko misli da za svoj rad odgovara Andriji Hebrangu i HDZ-u a ne javnosti, ako nam netko nameće državotvorni Tele Hebrang program i politički podobne kadrove, onda neka taj isti iz svoga džepa sve to i plaća.

Građanski neposluh mora biti vidljiv. Poltrone na balkone!

Branko MIJIĆ