Glas Istre: 15. 11. 2005.

U HRVATSKOJ OD SVIH STRANAKA JEDINO HDZ NA JAVNIM SKUPOVIMA ISTIČE FOTOGRAFIJU AKTUALNOG STRANAČKOG ČELNIKA

Maček: Isticanje slike priznanje našem vođi

To su normalne stvari u cijeloj Europi, mislim čak i u socijalističkim, a ne samo konzervativnim strankama, kazao nam je glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček

ZAGREB - Anegdota kaže da je na saboru HDZ-a 2001. godine sada pokojni general Janko Bobetko, aludirajući na činjenicu da na pozornici nije bilo fotografije Franje Tuđmana, upitao predsjednika stranke Ivu Sanadera: »Gdje je slika?« Sanader mu je, vjerujući da Bobetko misli na njegovu sliku, odgovorio: »Nije još vrijeme.«

I vrijeme je stiglo pa je na »klauzuri« HDZ-a u Varaždinskim Toplicama dvoranu, pored Tuđmanove, krasila i Sanaderova fotografija.

- Ivo Sanader je naš predsjednik i vođa i mi mu na ovaj način odajemo priznanje, objasnio nam je glasnogovornik Vlade i HDZ-a Ratko Maček koji ne vidi ništa sporno u ovome. Na svim stranačkim konvencijama u svijetu na kojima je prisustvovao, naglašava, istaknute su bile fotografije aktualnih predsjednika stranke. »To su normalne stvari u cijeloj Europi, mislim čak i u socijalističkim, a ne samo konzervativnim strankama«, kazao nam je Maček.

No, u Hrvatskoj, čini se, od svih stranaka jedino HDZ poštuje te europske standarde. Predsjednik SDP-a Ivica Račan ističe da su mu u nekoliko navrata u proteklih 15 godina neki u stranci predlagali da stave njegovu fotografiju u prostoriju gdje su se održavali njihovi skupovi, ali - to nije moglo proći. Iznimka su, naravno, plakati tijekom predizborne kampanje.

- Znam da imam autoritet u SDP-u, ali ja ne vladam autokratski strankom. Nisam populistički vođa pa da bi trebalo stavljati moje fotografije, nikad to nisam dopustio, rekao nam je Račan koji je registrirao da je Sanaderova slika visjela na »klauzuri« HDZ-a. I nije ga to, tvrdi, nimalo iznenadilo.

- Očito je da je HDZ-u uvijek potreban gazda. Sada pogotovo s obzirom na previranja u njihovoj stranci i izrazito desničarske stavove kakvih i dalje ima u HDZ-u, zaključuje Račan.

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić i sam je konzervativac, ali nikad, napominje, nije došao u napast da istakne svoje fotografije.

- Ima toga po lokalnim organizacijama HSS-a da su u prostorijama plakati s mojom slikom. Ali bi, najblaže rečeno, neukusno bilo kad bi se fotografije Zlatka Tomčića nalazile u dvoranama gdje su stranački sastanci. To jednostavno ne ide u HSS-u. Što bi to, uostalom, meni značilo, pita se Tomčić dodajući kako se na skupovima njegove stranke, osim u slučaju da posrijedi nije predsjednička kampanja, mogu vidjeti isključivo slike Stjepana Radića i ponekad Vladka Mačeka.

- Jedino u strankama u kojima se gradi kult ličnosti na zidove stavljaju fotografije svojih aktualnih predsjednika. Stranački lideri se mijenjaju i to nema nikakvog smisla, ocjenjuje Tomčić.

D. CIGLENEČKI

Pusić: Čak ni Savku nismo isticali

Prošlog vikenda i HNS je imao sastanak stranačkog vrha, ali bez fotografija predsjednice Vesne Pusić. Ipak, šefica narodnjaka vjeruje da ona nikom od nazočnih nije nedostajala.

- Mi nismo isticali fotografije čak ni naše predsjednice Savke Dapčević-Kučar, premda je ona nešto značajnija u hrvatskoj politici od Tuđmana, ili barem jednako značajna, rekla nam je Vesna Pusić.