Slobodna Dalmacija: 15. 11. 2005.

Trojanski magarac

Duško ČIZMIĆ MAROVIĆ

Transformacija HSP-a u civilizaranu europsku stranku strateški je hrvatski interes. Prvo, radi prošlosti: da ideja pravaštva ne ostane trajno kompromitirana ustaštvom. Drugo, što je ipak važnije, budućnosti radi. Jer ona krilatica što ju s pravom pripisujemo Titu - 'tuđe nećemo svoje ne damo' - zapravo je pravaško geslo, koje će svoju pravu vrijednost dobiti tek u euroatlantskom integriranju. Utoliko prije ukoliko će nas, sad je to manje-više jasno, u EU uvesti HDZ - stranka europskih promjena. A malo je vjerojatno da bi Sanaderov HDZ bez jake opozicije i s desna i s lijeva pri ulasku u Europu mogao napraviti manje štete nego ju je napravio Tuđmanov HDZ pri izlasku iz Jugoslavije.

Zbog toga su dobronamjerni promatrači pozdravili činjenicu da je HSP uložio znatan napor da se i kadrovski i programatski predstavi kao stranka ozbiljnih namjera. Rožić i Tadić bili su valjda najistaknutiji saborski zastupnici prošloga saziva; Jadranska povelja HSP-a bila je jedan od rijetkih spomena vrijednih političkih iskoraka posttuđmanovske Hrvatske; a to što s HSP-om nitko nije htio koalirati omogućilo je da čak i stranka koju vodi Anto Đapić broj svojih pristalica poveća na crti moralnog ugleda.

No, ova Đapićeva farsa s Izraelom pokazuje doseg preobrazbe za koju je HSP danas sposoban. Sad se vidi na što je sve Đapić bio spreman ne bi li se dokopao vlasti. Prvo, uz Manolićevu pomoć otima HSP Paragi, fašizira ga i stavlja u Tuđmanovu službu (1996: 'Predsjedniče, dopustite da budem Vaš trojanski konj za razbijanje opozicije'). Drugo, uspijeva postati jedan od rijetkih prepisivača magisterija uhvaćenih na djelu. Treće - biračke dionice HSP-a poklanja Letici i gubi predsjedničke izbore hametice.

Čim se nakon lokalnih izbora Đapić istodobno udružio sa Sanaderom, Glavašom, Jambom i Račanom, bilo je jasno da su i njegove ranije, uspješne, političke akvizicije - poput dr. Tadića - bile slučajne. A kad je Vrhovni sud odbio istragu protiv Mate Granića Đapić ga uzima za savjetnika koji mu javno preporuča tajnu posjetu Izraelu... Nije Đapićev izum što je i HSP nakon lokalnih izbora potkupljivanjem pojedinih vijećnika pokušao osvojiti vlast u ponekom hrvatskom gradu. Ali vlast u državi pokušati osvojiti potkupljivanjem druge države, Izraela, da mu progleda kroz prste u stvari koju Židovi ipak dobro poznaju - holokaustu - to na Tuđmanova konja baca novo svjetlo.