Večernji list: 15. 11. 2005.

USTAVNE PROMJENE Tanak rezultat briselskih razgovora o ustavu, novi najavljeni u Washingtonu:

Ustavne promjene: Bruxelles bez rezultata, veća očekivanja od Washingtona

Autor: Zoran KREŠIĆ

MOSTAR - Nova serija razgovora o ustavnim promjenama u BiH, nakon neuspjelog trodnevnog briselskog skupa koji je završen jučer, nastavit će se u petak u Sjedinjenim Državama. S obzirom na suprotstavljena stajališta izrečena u Bruxellesu, bit će teško postići suglasje osam političkih stranaka tijekom petodnevnih pregovora u najavljenih Washingtonu prije nego što ih u utorak, 22. studenoga, primi američka glavna tajnica Condoleeza Rice.

Prema dosadašnjim očekivanjima američkih birokrata iz Instituta za mir, koje predvodi Donald Hays, i Europske komisije, domaći političari bi glavnoj tajnici trebali predstaviti uspjeh pregovora. Prije toga s Riceovom će razgovarati trojica članova Predsjedništva BiH. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović iskazao je blagi optimizam, iako svjestan golemih razlika izmedu uglavnom stranaka iz Federacije i Republike Srpske.

Sve je moguće kada smo mi u pitanju. Ja sam blagi optimist, rekao je Čović upitan očekuje li da je u Washingtonu moguce postići okvirni sporazum. Juče, pak, na kraju briselskog skupa, čelnici stranaka nisu ni razmatrali posebnu izjavu kojom su se trebali obvezati na ustavnu reformu s obzirom na udaljena stajališta. - Napredak je što smo dugo i otvoreno razgovarali, dodao je Čović.

Dan ranije u Bruxellesu je načelno dogovoreno da Vijeće ministara ili vlada, o čemu ne postoji suglasje, ima 11 ministarstava te premijera ili predsjedajuceg. Od toga bi svakome narodu pripale četiri pozicije. Uz dosadašnjih devet ministarstava - vanjskih poslova, vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, financija i riznice, prometa i veza, civilnih poslova, ljudskih prava i izbjeglica, pravde, sigurnosti i obrane - uspostavila bi se ministarstva poljoprivrede te gospodarstva.

Posljednjeg dana razgovora čelnici političkih stranaka iz Republike Srpske nisu pristali na definiranje državne i entitetske nadležnosti, čime su jasno dali do znanja kako se protive konceptu jačanja državnih institucija. Predsjednik SDA Sulejman Tihić ocijenio je kako stranke iz RS nisu spremne na ozbiljnije reforme.

- Iz RS žele samo kozmetičke izmjene kako bi izbjegli kritike stajališta venecijanske komisije, rekao je Tihić za Večernji i dodao da to podrazumijeva ovisnost državnih institucija o entitetu. Tihić je načelno podupro prijedloge HDZ-a i bosanskohercegovačkih biskupa o uspostavi četiri regije. - Kada su u pitanju četiri multietničke regije, mi smo suglasni, rekao je Tihić za Večernjak. Dodao je kako je sadašnja entitetska podjela posljedica ratnih osvajanja.