Glas Istre: 15. 11. 2005.

HTV KAZNIO UREDNIKA »NEDJELJOM U 2« ZBOG SIMBOLIČNE POTPORE TIHOMIRU LADIŠIĆU

Stankoviću plaća smanjena 30 posto

Na kolegiju je Stankovićev potez okarakteriziran kao neodgovorna zloupotreba ekrana za osobne ciljeve zbog čega mu je, na osnovi pravilnika, određeno jednokratno smanjenje plaće u iznosu od 30 posto, obrazložio je Stankovićevo sankcioniranje urednik Informativnog programa Vladimir Rončević

ZAGREB - Zbog simboličnog iskazivanja potpore smijenjenom Tihomiru Ladišiću u nedjeljnoj emisiji »Nedjeljom u 2« Aleksandar Stanković jučer je kažnjen jednokratnim 30-postotnim smanjenjem plaće. Stanković je na kraju emisije u kojoj je gostovao Haris Silajdžić na stol stavio papir na kojem je pisalo »zatvoreno« čime je jasno aludirao na Ladišićevo smjenjivanje koje je u javnosti i priopćenju HND-a prokomentirano kao pretvaranje emisije »Otvoreno« u – »Zatvoreno«. Stankovićeva reakcija na Prisavlju je doživljena kao neopravdani ispad i akt neposluha koji se protivi službenim odlukama nadređenih.

- Na kolegiju je Stankovićev potez okarakteriziran kao neodgovorna zloupotreba ekrana za osobne ciljeve zbog čega mu je, na osnovi pravilnika, određeno jednokratno smanjenje plaće u iznosu od 30 posto, obrazložio je Stankovićevo sankcioniranje urednik Informativnog programa Vladimir Rončević. Dodao je da takvi »neodgovorni potezi vode u anarhiju« te je izrazio čuđenje Stankovićevim postupkom.

- Zaista mi nije jasno zašto je to napravio, niti njegovo objašnjenje da je time nešto htio preduhitriti jer mu u godinu i pol dana nisam niti jednom sugerirao ili skinuo ijednog gosta ili pitanje, rekao je Rončević.

Inače, Stanković je, nakon Denisa Latina, druga osoba s HTV-a koja je javno reagirala na Ladišićevo smjenjivanje i koja je, također nakon Latina, sankcionirana za svoj istup. Latin je, nakon što je poslao javno priopćenje u kojem je konstatirao da je Ladišićevo smjenjivanje očit dokaz utjecaja politike na javnu televiziju, pozvan na sastanke s Marijom Nemčić i Mirkom Galićem na kojima je prošao verbalno »pranje«, a umjesto novčane kazne suptilno mu je, kako doznajemo, poručeno da bi ga se moglo kazniti smanjivanjem budžeta emisije. Uz dva javna istupa, na Prisavlju se internim pismom uredničkom kolegiju javilo i dvoje HTV-ovih novinara, Hrvoje Hrengek i Đurđica Čočić, koji su izrazili nezadovoljstvo načinom Ladišićevog smjenjivanja.

- Htjeli smo izraziti svoje mišljenje o cijelom slučaju. Smatramo da nije u redu da se sankcije provode na ovaj način, odnosno da se za njih sazna zaobilaznim putem, rekla je Čočić. Komentirajući njihovo pismo, Rončević je rekao da misli da se problemi unutar kuće trebaju i rješavati unutar kuće, a za kraj je ponovio da će Ladišićevo novo radno mjesto kao i ime novog voditelja »Otvorenog« biti poznati do kraja tjedna.

Z. MAMIĆ