Večernji list: 16. 11. 2005.

Očekuje se žestoka borba na izborima za predsjednika HSS-a

HSS podijeljen u tabore, Friščićev i Tomčićev

Autor: NATAŠA ZEČEVIĆ

Predsjednik HSS-a Zlatko Tomčić dobio je snažna protukandidata na unutarstranačkim izborima Josipa Friščića. Friščićeva snaga ne očituje se samo u njegovim rezultatima u Koprivničko-križevačkoj županiji u kojoj je HSS i najuspješniji, nego i u potpori koju, za sada, ima od drugih stranačkih čelnika.

Brojna potpora

Tako su se za koprivničko-križevačkog župana javno opredijelili Željko Pecek i Ante Markov, koji su i članovi predsjedništva te stranke. Uz to, oni su i regionalni povjerenici za područja Slavonije i Dalmacije. Pecek jedini od njih već dulje javno kritizira i Tomčićev rad i njegovo vođenje stranke te smatra kako je vrijeme za drugog predsjednika.

Uz njih, Friščić može očekivati i potporu visokih dužnosnika Zvonimira Sabatija, Damira Bajsa te Božidara Pankretića čije se ime neko vrijeme spominjalo kao ime Tomčićeva protukandidata. No čini se kako je, bar za sada, bivši ministar poljoprivrede odustao od tog posla, pa se odlučio za Friščića koji ima potporu stranačkih čelnika. S druge strane, Tomčićeva su potpora Ljubica Lalić, potpredsjednica stranke, te visoki dužnosnici Marinko Filipović, Luka Roić, Josip Vresk i Ivan Kolar.

Županijska podjela

Kad je pak riječ o podjeli po županijama, Friščićeva "struja" smatra kako drži sve osim pet županija.

To bi, prema njihovim riječima, bile Osječko-baranjska, Dubrovačko-neretvanska, Ličko-senjska, Istarska te Grad Zagreb. Sudeći prema njihovim računanjima, to je i više nego dovoljno za pobjedu na izborima.

Međutim, glasovanje je na unutarstranačkim izborima tajno pa se rezultati izbora, premda postoji službena potpora, mogu promijeniti.

Ne znaju kako će se prihvatiti kandidature

Predsjedništvo HSS-a nije odlučilo kako će se podržavati kandidati za predsjednika. Odnosno hoće li se kandidature prihvaćati uz suglasnost Predsjedništva, podršku Glavnog odbora ili pak prikupljanjem 100 potpisa delegata. Tomčićeva struja tumači Statut stranke tako da Predsjedništvo može podržati samo jednog kandidata, dok ona Friščićeva kako se može podržati više kandidata. Međutim, prijepora u tome dijelu najvjerojatnije neće ni biti jer se sâm Tomčić zalaže za veći broj protukandidata na izborima.