Vjesnik: 16. 11. 2005.

Europa uči lekciju

Nakon pola stoljeća djelomično uspjele asimilacije, u Francuskoj se napokon nudi nova šansa imigrantima. Dosad su uspijevali uglavnom kad bi se probili u nogometu (Zidane, Djorkaeff...). Neredi u Francuskoj promijenili su ravnotežu na političkoj sceni pa je radikalni Le Pen po popularnosti dostigao Chiraca. Bijela Francuska iznervirana nasiljem traži čvrstu ruku

ZORAN VODOPIJA

Delboy i Rodney izlaze iz svoje derutne trokolice i ulaze u zapušteni neboder u predgrađu. Voze se rasklimanim liftom do svog malog stana, carstva kiča i švercane robe. Arthur bulji u televizor, u mikrovalnoj u kuhinji podgrijava se neka jeftina gotova hrana. Pada dogovor o nekoj novoj prekupničkoj akciji koja treba završiti uvaljivanjem nekog bofla naivnom kupcu. Prošao je još jedan dan u životu nižeg sloja bjelačke zajednice u predgrađu Londona.

Only Fools and Horses ili »Mućke« u hrvatskom prijevodu uvijek zasjednu u vrh gledanosti kad se emitiraju na jednoj od ovdašnjih televizija. Hrvatska publika rado se identificira s junacima koji podsjećaju na spretne tipove iz predgrađa, iz Konjšćinske u Dubravi, s Hrelića ili njegove elitne inačice, nedjeljnog sajma antikviteta na Britancu. U hrvatskoj varijanti »Mućki« milostivi s Pantovčaka ili Tuškanca uvaljuje se lažna stara ogrlica ili precijenjeni zidni sat, pažljivo prebajcani bidermajer stolić ili, na višoj razini, lažni Račić kojeg se od starih (i najskupljih majstora) najčešće falsificira.

Naš narod voli spretne manipulatore koji se znaju »snaći«, a neki od njih, bogme, doguraju i do toga da kupuju vile u susjedstvu onih kojima su prodavali kopije pod originale. Rat i pretvorba pomogli su nekima iz predgrađa da prijeđu u rezidencijalne četvrti i mnogome šoferu da postane tajkun. Nekad su kršni Mate u gradovima nudili češljeve, noževe i ogrlice iz otvorenog kovčega na ulici, danas se bofl preselio u dućane po 12 kuna i oaze lažnjaka, od Arizone do Konjšćinske i Kajzerice. E sad, Kajzerica, to je ipak nešto sasvim drugo. Čujte, pa tam su vam oni Kinezi. Ak se tak nastavi, oni nas budu preplavili, misle neke gospođe s Kajzerice.

Ksenofobija ili oprezan odnos prema strancima nije neki hrvatski specijalitet. Ona je umjereno prisutna u mainstream populaciji, čak je ima manje nego u bliskim srednjoeuropskim zemljama. Izuzmemo li ekscese skinsa ili navijačkih skupina, Hrvati uglavnom srdačno i otvoreno pristupaju strancima. Ne samo turistima nego i onima koji se odluče privremeno ili stalno nastaniti u Hrvatskoj. Pritom se ne gleda na boju kože osim ako stvari ne odu tako daleko da se kćerin prijatelj kandidira za zeta.

Hrvatska nije bila kolonijalna sila pa stoga nije mogla nakon dugogodišnje eksploatacije tuđih sirovina kao nagradni bonus jednoga dana zaraditi i bujicu imigranata. Velika Britanija i Francuska su uz rudna bogatstva i egzotično drveće pogodno za intarzije, namještaj i palube na jahtama dovukli preko svojih istraživača i arheologa i sve raspoložive mumije i prenosive spomenike. Belgijanci su u Antwerpenu od dragog kamenja iz kongoanskih rudnika stvorili svjetski centar za obradu dijamanata. Nizozemci su naučili puk u Indoneziji da sadi i bere duhan i kod sebe stvorili najjače europsko središte za proizvodnju cigara i duhana za lule.

To s imigrantima u bivšim kolonijalnim velesilama je krenulo vrlo loše po kolonijalne metropole. U Francuskoj se nakon 19 dana nereda stanje pomalo smiruje što se mjeri prema broju zapaljenih automobila. U 18 dana zapaljeno je 8400 automobila, uhvaćeno je 2600 izgrednika, dosad je osuđeno njih 120, a nekima prijeti izgon u domicilne države iz kojih su većinom davno stigli u novu domovinu Francusku. Ili su u Francuskoj i rođeni, ali se nikad nisu osjećali Francuzima. Oni ni nemaju želju naučiti francuski i asimilirati se u novoj domovini. Nešto je bilo trulo u socijalnoj politici kad među šest milijuna afričkih imigranata postoji jaka jezgra onih kojima je prekipjelo i može ih se smirivati jedino tisućama policajaca i proglašenjem izvanrednog stanja u nizu gradova.

U Belgiji i Njemačkoj sporadične slučajeve paleža automobila i dva bagera (!?) još ne žele priznati kao reprizu francuske bune. Vjerojatno će ova runda nereda biti suzbijena represijom, ali Francuska je, kao ključna članica Europske unije, dovedena u situaciju da dragovoljno prihvaća najavu 50 milijuna eura pomoći od ostalih članica EU-a za saniranje štete. Dosadašnja šteta procjenjuje se na najmanje 200 milijuna eura, od čega 20 milijuna samo za zapaljene automobile. Od toga će jedino profitirati proizvođači automobila.

Nakon što su dosad premijer De Villepain i ministar Sarkozy nerede koristili kao predizbornu kampanju za predsjedničke izbore za dvije godine, kad će jedan od njih zamijeniti predsjednika Chiraca, sad se napokon i sam predsjednik obratio naciji. Njegove riječi su prvi pravi potez u smirivanju nereda. Izgrednici nisu više »smeće« s kojim se treba obračunati, kako je to formulirao kandidat Sarkozy, sad su oni, kaže Chirac, »znak dubokih slabosti u francuskom društvu«. Predsjednik nudi pomoć u doškolovanju i traženju posla za 50 tisuća mladih do 2007. godine. jer oni su »bez obzira na porijeklo sinovi i kćeri Republike«. Europa uči lekciju.

Sada se, nakon pola stoljeća djelomično uspjele asimilacije, napokon nudi nova šansa imigrantima. Dosad su uspijevali uglavnom kad bi se probili u nogometu (Zidane, Djorkaeff i svi njihovi nasljednici). Neredi u Francuskoj promijenili su ravnotežu na političkoj sceni pa je radikalni Le Pen po popularnosti dostigao Chiraca. Bijela Francuska iznervirana nasiljem pred vratima traži čvrstu ruku.

Hrvatska na sreću nema problema s imigrantima osim u teškom traženju lokacije za njihov prihvat ili prosljeđivanje (u Stubičkoj Slatini nisu htjeli ni čuti da im logor bude pred nosom), ali će se, srećom, naći netko tko u tome vidi mogućnost zapošljavanja i zarade. Buduća članica europske obitelji ima priliku da pametnom imigracijskom politikom sasvim eliminira mogućnost da si jednog dana na vrat naprti probleme s kakvima se danas suočavaju osnivači Europske unije. S mirnim Kinezima neće biti problema. Ako San Francisco ima China Town, zašto ga ne bi imao i Zagreb na Kajzerici.