Večernji list: 17. 11. 2005.

Počelo saslušanje svjedoka u slučaju "Čović-Lijanovići"

Livingston: Lijanovići davali mito na priznanice?

Autor: Dejan JAZVIĆ

SARAJEVO Ključni svjedok optužbe u sudskom procesu protiv Dragana Čovića, Mate Tadića, braće Ivanković-Lijanović i Zdravka Lučića, iz osvete je Tužiteljstvu BiH prijavio Lijanoviće i ostale osobe, navodno umiješane u carinske malverzacije i potkupljivanje. To je ocjena kanadskog istražitelja Roberta Livingstona, koji je jučer saslušan kao prvi svjedok optužbe u spomenutom predmetu koji se vodi pred Sudom BiH.

Livingstona je tužitelj Mats Matson još u srpnju prošle godine odredio za osobu koja će kontaktirati s ključnim svjedokom Zoranom Nikolićem i poučavati ga. Livingston je kazao kako je cijela istraga koja je dovela do sudskog procesa zasnovana na pismu od sedam stranica, koje je Nikolić dostavio tužitelju Johnu McNairu, a ovaj proslijedio tužitelju Matsonu. U pismu, kao i kasnijim razgovorima s tužiteljem i Livingstonom, Nikolić je priznao da je i sam član navodne organizirane skupine, u kojoj su i svi optuženici.

Po Livingstonu, Jozo Ivanković-Lijanović prvi je put stupio u kontakt s Nikolićem kako bi ovaj, preko svojih veza u Vrhovnom sudu FBiH, potplatio suce da izglasuju odluku koja odgovara Lijanovićima. Za mito i njegove usluge u tome slučaju Jozo Lijanović je, tvrdi Livingston, Nikoliću dao 50.000 maraka. Ukupno je, kaže Livingston, Nikolić od Lijanovića dobio 22.000 eura. Tužiteljstvo je predočilo i priznanice te ugovor o zajmu, pa ispada da su Lijanovići zapravo dokumentirali davanje mita. No, kako je spomenuti iznos samo dio od onoga što mu je obećano, Nikolić je iz osvete, tvrdi Livingston, odlučio progovoriti o tome, ali i drugim "sumnjivim" aranžmanima s Lijanovićima.

Zanimljivo je da je na zahtjev tužiteljstva, a uz pomoć talijanskih agenata i njihove opreme, Nikolić pristao "ozvučen" otići na susret s "posrednikom" Lučićem, koji je 7. rujna prošle godine upriličen u restoranu "Brajlović" na Ilidži. Sudsko vijeće tek treba odlučiti hoće li taj prisluškivani razgovor biti uvršten u dokazni materijal, budući da obrana tvrdi kako je riječ o nezakonitu dokazu.

Tužiteljstvo je jučer predočilo i ispise telefonskih razgovora koji potvrđuju kontakte između svjedoka Nikolića i Zdravka Lučića, odnosno Joze Lijanovića. O tim i drugim tvrdnjama iznesenim jučer sam Nikolić trebao bi svjedočiti 6. ili 7. prosinca.