Novi list: 16. 11. 2005.

DOBROSLAV PARAGA, PREDSJEDNIK HSP 1861:

Ladišićeva smjena je atentat na istinu

Zbog najnovijeg zastrašujućeg uvođenja cenzure na svojim mjestima ravnatelja HTV-a i urednika Informativnog programa nikako ne bi smjeli ostati Mirko Galić i Vladimir Rončević. Ostaje samo pitanje tko će ih smijeniti?

Smjena urednika emisije “Otvoreno” Tihomira Ladišića zbog objavljivanja svjedočenja Ivice Rajića o granatiranju Sarajeva ne predstavlja samo najgrublji nasrtaj na slobodu govora i mišljenja i najoštriju primjenu cenzure koja je hrvatskim Ustavom zabranjena, već je razlog Ladišićeve smjene atentat na istinu, koju na žalost šira hrvatska javnost još uvijek ne zna, baš zahvaljujući ravnateljima i urednicima HTV-a poput Mirka Galića i Vladimira Rončevića.

Gotovo je nevjerojatno ali istinito, da se je smjena novinara Ladišića gotovo na dan poklopila sa godišnjicom granatiranja glavnog grada BiH Sarajeva od strane Rajićevih postrojbi HVO-a, točno prije 12 godina, dne 09. studenog 1993. godine. O tome sam bio ne samo izravno obaviješten od branitelja samog Sarajeva, kada sam tri mjeseca kasnije bio sudionik Prvog kongresa Hrvata BiH u Sarajevu, već o tome postoji autentičan dokument SIS-a u Ministarstvu obrane RH od 23. studenog 1993. godine a koji je 2000. godine proslijeđen Haškom tužiteljstvu.

U tom dokumentu doslovce je opisan trenutak kada je HVO granatirao Sarajevo: "...dne 09.11. ove godine Rajić je iz područja Lepenice (Azapovići) uz pomoć srpske strane granatirao Sarajevo (naši položaji - artiljerija Republike Srpske), što je pratila i snimila TV Srna i prenijele mnoge strane televizije. Snimak istog prikazan je u emisiji HTV-a Slikom na sliku...".

Dakle, Sigurnosno informativna služba je u svojem izvješću Ministarstvu obrane RH ne samo ustanovila da je HVO granatirao Sarajevo već "da je Rajić 07. studenog 1993. godine pucao sa pripadnicima HVO-a po zapovjedništvu UNPROFOR-a za BiH, da je Rajić hapsio visoke dužnosnike HVO-a i HDZ-a, od kojih je neke ubio, da je izvršio pokolj Muslimana u Stupnom Dolu, da održava trgovinu oružjem između Karadžićevih Srba i HVO-a, da se sastaje na ručkovima na srpskoj Ilidži sa Ratkom Mladićem itd."

Novinar Tihomir Ladišić sigurno će se vratiti na svoje uredničko mjesto u emisiji Otvoreno, ali nakon ovog zastrašujućeg uvođenja cenzure protiv gole istine na svojim mjestima ravantelja HTV-a i urednika infromativnog programa nikako ne bi smjeli više ostati Mirko Galić i Vladimir Rončević.Ostaje samo pitanje tko će ih smjeniti?, reagira Dobroslav Paraga, predsjednik HSP 1861.