Novi list: 16. 11. 2005.

Izraelski tisak pravaše smatra pro-nacistima

OSIJEK – Osječki gradonačelnik i predsjednik HSP-a Anto Đapić izvijestio je jučer novinare da je tijekom svog boravka u Izraelu potpisao Pismo namjere o uspostavljanju suradnje s gradonačelnikom izraelskog grada Loda. Izraelski list Ha'aretz o tome piše: “Čelnik hrvatske krajnje desnice predsjednik hrvatske pro-nacističke Stranke prava, Anto Đapić jučer je okončao posjet Izraelu, kao dio njegovih napora za rehabilitacijom stranke, ali njegovi izraelski domaćini nisu surađivali”.

- Izraelci imaju sva prava da prema nama budu sumnjičavi, ali mi želimo da nam pruže priliku. Želimo se osloboditi predrasuda i pripremiti ljude na činjenicu da ćemo za dvije godine biti dio hrvatske vlade, rekao je Đapić za izraelski list.

Nakon što je gradonačelnik Ariela Ron Nachman odbio potpisati sporazum o bratimljenju dvaju gradova, piše Ha'aretz, situaciju je spasio počasni hrvatski konzul u Izraelu Shmuel Slezinger, koji je ”u zadnji čas” dogovorio bratimljenje Osijeka i grada Loda. Glasnogovornik Loda, Moshe Ben-Lulu kazao je za Ha'aretz da grad nije znao ništa o Đapiću kada je sklapao taj sporazum. “Pojavi se gradonačelnik, u pratnji Zidova s kipom (židovska tradicionalna kapa). Kako smo mogli znati da je on fašist?”, rekao je Ben-Lulu. U Đapićevoj pratnji u Izraelu bio je predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš.

(Hina)