Večernji list: 17. 11. 2005.

AFERE - Zaštitari zaustavili odbjeglog HSP-ovca na ulazu u velikogoričku vijećnicu, HDZ-ovci odbili ući

Autor: I. PULJIĆ-ŠEGO, M. BEG

Iako je Ivan Brdek, koji je u rujnu dao ostavku na mjesto HSP-ova člana Poglavarstva i izazvao krizu vlasti u Velikoj Gorici, najavljivao da će na sjednicu Gradskog vijeća ući uz pratnju policije te s HDZ-om i Turopoljskom demokratskom strankom srušiti Piculu, jučer to nije uspio učiniti.

Revoltirani HDZ-ovci

Pet zaštitara na vratima Pučkog otvorenog učilišta (POU) zapriječilo mu je ulaz, a vijećnici HDZ-a, revoltirani jer zaštitarima moraju pokazati osobnu iskaznicu, odbili su ući. Zaštitare je angažirala vladajuća koalicija jer, kažu, Brdek nije vijećnik. On je, naime, kao i svi članovi HSP-a unaprijed potpisao ostavku na vijećnički mandat ako iznevjeri interese stranke.

– Ne želim sukob s batinašima koje je postavila koalicija koja sebe drži iznad zakona. Sve državne institucije potvrdile su da je mandat moj – kratko je objasnio Brdek na novinskoj konferenciji koju su oporbenjaci održali.

Četvorica HDZ-ovih vijećnika i Brdek ipak su jučer pokušali nadmudriti vladajuće, ali i zaštitare, te su se već ranom zorom, oko 5.45 sati, pojavili ispred vijećnice.

– Noćni čuvar zabranio nam je ulazak. Ranije smo došli jer smo htjeli prijaviti pitanja za aktualni sat – objašnjavao je HDZ-ovac Ante Šimunović.

U sedam sati, nastavlja on, pojavila se raščupana dogradonačelnica Vesna Fabijančić-Križanić, koja je zaštitarima podijelila Brdekove fotografije.

Sumrak demokracije

– Zabrana ulaska vijećniku Brdeku sumrak je demokracije – ustvrdio je. U ime oporbe, ipak je u podne poželio ući u vijećnicu, ali bez pokazivanja osobne iskaznice, što mu zaštitari nisu dopustili.

– Ma nisu dečki krivi, nego kreteni koji su ih unajmili – ustvrdio je HDZ-ovac Krešimir Hubak.

Vijeće je, unatoč izostanku 12 vijećnika HDZ-a i jednog TDS-ova, ipak održalo sjednicu jer su vladajući imali kvorum tvrdeći kako je HSP-ova Vlatka Pejak vijećnica umjesto Brdeka.

Koalicija je odbacila HDZ-ov zahtjev o izglasavanju nepovjerenja gradonačelniku i prihvatila Brdekovu ostavku

Picula je rekao da su zaštitari angažirani jer se nije moglo dopustiti da Brdek – koji je, kaže, opterećen optužbama o političkoj korupciji te nije vijećnik – odlučuje o prevažnim pitanjima za grad.

– Danas se usporedno u Dubrovačko-neretvanskoj županiji održava sjednica na kojoj HDZ svoje pravo štiti zaštitarima. Zar tamo sviće sunce demokracije?– zapitao je Picula komentirajući HDZ-ove optužbe.

Oporba traži poništenje sjednice vijeća

Oporbeni vijećnici, 12 HDZ-ovih, jedan TDS-ov i Ivan Brdek, danas će zatražiti od Središnjeg državnog ureda za upravu provjeru popisa nazočnih vijećnika jer tvrde da Vlatka Pejak nije vijećnica. – Sjednica vijeća nije bila regularna jer nije postignut kvorum. Kako je Ured već ustvrdio da je Brdek vijećnik, vjerojatno će poništiti sjednicu ili raspustiti Gradsko vijeće – rekao je Ante Šimunović. Ako Središnji državni ured za upravu raspusti Gradsko vijeće, onda Vlada na zahtjev tog tijela raspisuje prijevremene izbore, koji su, čini se, i najpošteniji rasplet velikogoričke krize vlasti.