Večernji list: 17. 11. 2005.

Iako je rasprava idući tjedan, vladajući počeli konzultacije s parlamentarnim klubovima

HDZ skuplja ruke da mu prođe rekordni proračun

Autor: Mladenka Šarić

Iako je jučer tek počelo umnožavanje oko 1000 stranica prijedloga proračuna za 2006. koji bi do kraja tjedna trebao biti podijeljen zastupnicima, vladajući tabor je otvorio konzultacije s parlamentarnim klubovima. Kao i inače, uoči rasprave o glavnom financijskom dokumentu zbog HDZ-ove je tanke i šarolike većine, okupljene uglavnom na materijalnim interesima, najvažnije pitanje hoće li premijer uspjeti skupiti dovoljno ruku. Iako mu partneri uglavnom nisu zadovoljni novcem koji je isplaniran za njihove potrebe, zasad nitko ne najavljuje da će okrenuti leđa.

HSP suzdržan

Oporba tvrdi da je riječ o predizbornom i prenapuhanom proračunu i neće mu, logično, dati potporu. HSP se zasad suzdržava od komentara, a neslužbeno doznajemo da će im potpora ovisiti o spremnosti da se udovolji amandmanima s kojima će iz Osijeka doći Anto Đapić. HSP je dosad, inače, glasovao za proračun u zamjenu za neki ustupak, No, zbog manjka novca ništa nije ostvareno. Riječ je o 30 milijuna dolara koje je trebalo deponirati za naknadu štete optantima i asfaltiranje ceste do Svete Gere.

Šef HSU-a Vladimir Jordan kaže da su ljuti jer ih ni sad nitko nije konzultirao oko novca za mirovine. 1,6 milijardi kuna više za mirovine omogućit će samo usklađivanje, ali ne i rješavanje problema pojedinih skupina umirovljenika, kažu, dodajući ipak da o odlasku iz koalicije ne razmišljaju jer je bolje sjediti za stolom gdje se odlučuje nego vikati s ulice.

Krpanje rupa

SDSS pokazuje razumijevanje za poziciju Vlade, jer, kaže Milorad Pupovac, još će proći puno vremena prije nego budemo mogli imati pravi razvojni proračun umjesto prijelaznih kojima je jedini cilj krpanje rupa. HSS, HNS i SDP smatraju da se HDZ priprema za izbore, zabrinjava ih inflacija od 3,2 posto. Slavko Linić kaže da će 2006. biti godina siromašenja u kojoj će plaće rasti sporije od životnih troškova.

Ljubica Lalić (HSS) sumnja da će HDZ napuniti proračun prodajom imovine, jer, smatra, ovakvo bujanje proračuna nije moguće s istim gospodarskim rastom kao ove godine. Andrija Hebrang kaže pak da će HDZ predizborni proračun pisati tek dogodine za 2007. i da će, kao dokaz gospodarskog rasta, biti 13 milijardi kuna veći od ovoga.