Glas Istre: 17. 11. 2005.

BIVŠI PREDSJEDNIK HSP-a TUŽIO »VEČERNJI LIST«

Paraga: Đapić paradirao u ustaškoj uniformi

Ne može se Đapić sad ispričavati za žrtve iz NDH, kad sam ja to napravio još 1993. u Muzeju žrtvama holokausta u Washingtonu

ZAGREB - Isprika Ante Đapića za holokaust zakasnila je punih 12 godina, barem kad je u pitanju HSP i njegovo tadašnje jedino legitimno vodstvo sa mnom na čelu - stoji u odgovoru Dobroslava Parage na tekst u »Večernjem listu«, zbog čijeg je neobjavljivanja bivši predsjednik HSP-a tužio glavnog urednika tog dnevnika Miljenka Manjkasa.

Proces po Paraginoj tužbi počeo je jučer na Općinskom sudu u Zagrebu i odmah je odgođen za 9. siječnja iduće godine, kad će biti saslušana autorica teksta, novinarka Mladenka Šarić. U svojoj tužbi Paraga navodi da je u tekstu pod naslovom »Djeca nacionalista u pohodu na vlast« prikazan kao krivac što se HSP nije mogao transformirati sve do unutarstranačkog sukoba s njim. Taj tekst objavljen je 22. listopada ove godine, a povod mu je bio najava posjeta Ante Đapića Izraelu i njegove isprike u ime HSP-a za zločine počinjene nad Židovima. Paraga zlonamjernim smatra prešućivanje da se on još 1993. godine u Muzeju žrtvama holokausta u Washingtonu ispričao za zločine nad Židovima i osudio ih u ime HSP-a.

- Događaji iz 1993. godine u tom su tekstu neistinito prikazani, a moram reći i da je sukob s Đapićem počeo upravo oko toga hoće li HSP nastaviti veličati NDH ili ne i oko isprike za zločine iz II. svjetskog rata. Ne može se Đapić sad ispričavati za žrtve iz NDH, kad sam ja to napravio još 1993. godine prilikom posjeta Muzeju žrtvama holokausta u Washingtonu. Kad sam se vratio iz Washingtona, Đapić mi je govorio da sam tamo blatio Hrvatsku, a kasnije je nastavio obilježavati dan NDH i rođendan poglavnika, podržavao je i Dinka Šakića na suđenju u Zagrebu i paradirao je po Hrvatskoj u ustaškoj uniformi. Pazite: ne u crnoj košulji, nego u ustaškoj uniformi! Stoga mislim da je njegov posjet Izraelu licemjeran i makijavelistički, zaključio je Paraga. Isključivo mu je stalo da Europska narodna stranka prizna HSP, koji je pod Đapićem ostao crnokošuljaški satelit HDZ-a. »Večernji list« svojim tekstovima, na koje mi ne daju odgovor, pere Đapića od njega samog i to krivotvorenjem činjenica, a sve kako bi mu olakšao posjet Izraelu - rekao je Paraga jučer nakon odgode rasprave po njegovoj tužbi, pokazujući svoje fotografije s čelnicima B'nai Britha i ulaznicu u Muzej holokausta. Pred sucem Ivicom Veselićem, jučer se pojavio samo Paraga. Odvjetnici Miljenka Manjkasa odmah su na početku suđenja ustvrdili da »Večernji list« nije primio odgovor Parage na sporni tekst, što je Paraga lako opovrgnuo predočavajući sudu presliku telefaksa upućenog isti dan kad je članak objavljen, kao i presliku e-mail dopisa »Večernjem listu«.

S. ABRAMOV