Večernji list: 18. 11. 2005.

DSV promaknuo svoju članicu i kćer jednog od članova

ZAGREB - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je sutkinjom Vrhovnog suda imenovalo svoju članicu i zamjenicu predsjednika tog tijela Luciju Čimić dok je za sutkinju Trgovačkog suda u Rijeci postavilo Jasenku Pavišić Čačić, kćer člana DSV-a Berislava Pavišića.

Dosadašnja sutkinja Visokog trgovačkog suda Lucija Čimić izabrana je sa šest glasova za i tri protiv. Preostala tri glasa osvojio je sudac zagrebačkog Županijskog suda Aleksandar Peruzović.

Za jedno sudačko mjesto u najvišem pravosudnom tijelu natjecali su se i zagrebačka županijska sutkinja Tatjana Despot, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jadranko Jug, prekršajni sudac iz Siska Tonči Majica te Sovjetka Režić sa splitskog Županijskog suda.

Tijekom rasprave i glasovanja o kandidaturama za Vrhovni sud zamjenica predsjednika DSV-a Lucija Čimić nije sudjelovala.

Na početku rasprave o izboru suca Trgovačkog suda u Rijeci iz dvorane je bez obrazloženja izašao i Berislav Pavišić, jedan od dvoje predstavnika sveučilišnih profesora u tijelu koje je, uz imenovanja, zaduženo i za utvrđivanje stegovne odgovornosti te razrješenja sudaca.

Kasnije je na novinarski upit potvrdio da se za Trgovački sud u Rijeci, među pet pravnika, natječe i njegova kćer Jasenka Pavišić Čačić koja je za sutkinju jednoglasno i izabrana. Dosadašnja viša sudska savjetnica na Trgovačkom sudu u Rijeci, po riječima članova DSV-a, pokazala je izuzetne rezultate u radu, riječki Pravni fakultet završila je s najboljim ocjenama, a odbila je ponudu da ostane na Sveučilištu i posveti se znanstvenom radu.

DSV je danas sutkinjama bjelovarskog Županijskog suda imenovao Antoniju Bagarić i Vidu Štefičić, a izabrani su i suci nekoliko općinskih i prekršajnih sudova.

Imenovanja sadašnjeg saziva DSV-a, konstituiranog prije manje od četiri mjeseca, u medijima su već izazvali nagađanja o nepotizmu. Naime, na prvoj sjednici novi saziv DSV-a imenovao je suprugu jednog od članova sutkinjom Viskog trgovačkog suda, a kćerku predsjednika Hrvatskog sabora općinskom sutkinjom.

I kod bivšeg saziva DSV-a bilo je sličnih imenovanja, pa je tako na Vrhovni sud postavljena supruga člana DSV-a, a i sadašnji predsjednik Vrhovnog suda je promaknut je za suca tog suda dok je bio zamjenik predsjednika DSV-a.

(Hina)