Glas Istre: 19. 11. 2005.

HRVATSKA ZA POSLJEDNJIH ŠEST MJESECI DOBILA »VRLO POZITIVNU« OCJENU OESS-a

OESS pohvalio otvaranje nove istrage ratnih zločina u Osijeku

ZAGREB - Misija Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Hrvatskoj dala je pozitivnu ocjenu Hrvatskoj za razdoblje od posljednjih šest mjeseci, navodeći da su pomake u demokratizaciji društva uvidjeli i drugi veleposlanici OESS-a.

Voditelj Misije Jorge Fuentes na jučerašnjoj konferenciji za novinare predstavio je najnovije izvješće OESS-a, ustvrdio da je opći dojam vrlo pozitivan te istaknuo da je potrebno i dalje raditi na području povratka izbjeglica i vladavine prava i zakona.

Španjolski diplomat ustvrdio je da i OESS uviđa potpunu hrvatsku suradnju s međunarodnim sudom za ratne zločine, a u izvješću ove organizacije pohvaljeno je i otvaranje nove istrage ubojstava srpskih civila u Osijeku tijekom Domovinskog rata. Ovom prilikom podsjetio je i na pozitivnu ocjenu britanskog predsjedništva Europske komisije, koje je pozdravilo napredak Hrvatske u regionalnoj suradnji i pomirenju, kao i donošenje Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

- Tri od šest poglavlja iz mandata OESS-a su pri kraju: demokratizacija policije, medija i civilnog društva, ocijenio je Fuentes. Od preostalih poglavlja na kojima je potrebno raditi voditelj Misije istaknuo je problem povratka izbjeglica.

L. TOMIČIĆ