Slobodna Dalmacija: 18. 11. 2005.

PREOKRET Dr. IVAN LOVRINOVIĆ ISTAKNUO JASNU KANDIDATURU ZA PRVOG ČOVJEKA SREDIŠNJE BANKE I "OBEĆAO" GOSPODARSKI NAPREDAK

Novi guverner HNB-a će srušiti jaku kunu

Piše: Miomir ŠTRBAC

Izlaganje dr. Ivana Lovrinovića na skupu ekonomista u Opatiji, gdje se raspravlja o ekonomskoj politici Hrvatske u sljedećoj godini, bilo je naslovljeno kao "Pasivna ili aktivna monetarno-kreditna politika?".

Lovrinović pretekao Borisa Vujčića

No, riječ je zapravo o oštroj kritici aktualne politike Hrvatske narodne banke, te zalaganju za njezinu temeljitu promjenu, što se na koncu pretvorilo u svojevrsnu javnu kandidaturu Lovrinovića za novoga guvernera središnje banke.

Poznato je da dr. Željko Rohatinski ne želi novi mandat, a sadašnji mu istječe sredinom iduće godine, pa se već duže vrijeme spekulira oko imena njegova nasljednika. Dosad je kao najizgledniji kandidat spominjan njegov zamjenik dr. Boris Vujčić, no opatijsko savjetovanje je definitivno u kandidatsku orbitu visoko izbacilo i ime Ivana Lovrinovića.

Razlog je nazočnost premijera Ive Sanadera njegovu izlaganju, kojem nije manjkalo argumenata protiv statusa quo i za uho premijera vrlo zanimljivih obećanja ako se monetarna politika promijeni.

Osobito onih o značajnom ubrzanju rasta BDP-a, izvoza i zapošljavanja.

Jaka kuna ubija izvoz

Lovrinović je ustvrdio kako je sadašnja monetarno-kreditna politika u svojoj biti rigidna i neprestano isisava novac iz gospodarskih tokova, ali i iz banaka koje sve više posežu za posuđivanjem novca u inozemstvu i tako povećavaju vanjski dug Hrvatske, ustvrdit će Lovrinović.

Kao dodatni problem ističe prejaki tečaj kune, koji godinama ubija hrvatski izvoz i podstiče uvoz. Tome pridonose i krediti što ih banke plasiraju mahom stanovništvu koje njima kupuje uvozne robe i automobile, pomažući tako europska gospodarstva, a ne hrvatsko koje stagnira.

I dok Mađarska i Češka bilježe dvostruko veće kredite poduzećima nego građanima, u Hrvatskoj su krediti građanima "prva violina", što dugoročno "reže granu na kojoj svi sjedimo", a to su poduzeća.

U konačnici, reći će Lovrinović, i krediti građanima postaju sve nesigurniji, jer ako ne kreditirate poduzeća, ona će propadati, a u njima ti građani rade!

Zaključak je Lovrinovića da sadašnja politika HNB-a ne vodi više nikamo, osim produbljivanju postojećih problema. Stoga predlaže zaokret ka monetarno-kreditnoj politici koja bi kao primarni cilj postavila brži rast BDP-a, izvoza i zapošljavanja, pa makar i uz pripadajuću tečajnu i cjenovnu nestabilnost, koja se, po Lovrinoviću, da kontrolirati.

Povećati izvoz i zapošljavanje

Lovrinović pravi otklon od politike Rohatinskog i prijedlogom da se ukine valutna klauzula na kredite, koja stvara stalno nepovjerenje u kunu kao valutu štednje i pumpa eurizaciju.

Predlaže i smanjenje deviznih pričuva zemlje u korist većeg plasiranja kredita u realni sektor privrede, što bi se vratilo većim izvozom i zapošljavanjem.

NESTABILNOST VODI U - RAST

Prema mišljenju Lovrinovića sadašnja politika HNB-a vodi jedino produbljivanju postojećih problema. Stoga predlaže zaokret ka monetarno-kreditnoj politici koja bi kao primarni cilj postavila brži rast BDP-a, izvoza i zapošljavanja, pa makar i uz pripadajuću tečajnu i cjenovnu nestabilnost.