Globus: 04. 11. 2005.

RON NACHMAN, GRADONAČELNIK ARIELA

Ne želim Antu Đapića u svom gradu

Ron Nachman utemeljitelj je izraelskog grada Arilea. Nakon osnutka grada 1978., Ron Nachman postao je njegov gradonačelnik, a na tu je dužnost dosad izabran četiri puta.

· Anto Đapić istaknuo je kako u Ariel dolazi na vaš poziv. Zašto ste ga prvo pozvali pa onda odustali od tog poziva?

- To je potpuno kriva interpretacija. Đapić i ja nikada nismo direktno o tome razgovarali. Meni je taj posjet predložen i ja sam ga u dobroj namjeri prihvatio. Naime, politika grada uvijek je bila uspostavljati dobre međunarodne odnose. No, sada sam se našao u vrlo nezgodnoj situaciji da sam nevino prihvatio dolazak čovjeka čija stranka ima takav politički program koji je apsolutno neprihvatljiv za Židove.

· Tko vas je upozorio na stavove i politiku HSP-a?

- Nitko me nije upozoravao. Informatički sam pismen čovjek i dovoljno mi je bilo samo pogledati na Internet da shvatim o čemu se radi. Kada, primjerice, ja kao političar održim govor onda svi znaju kakvi su moji stavovi o nečemu. Isti je slučaj i s predsjednikom HSP-a. Čovjek na čelu stranke s takvim političkim programom koji se temelji na gotovo profašistićkim načelima svakako nije dobrodošao u mom gradu. Iz jednostavnog razloga što svoje građane ne mogu dovoditi pred takav politički vrlo upitan čin i u tome moram biti odlučan. Jer ako danas prihvatimo takav posjet, sutra će se od nas tražiti da prihvatimo nešto što smatramo puno pogubnijim za naše stavove.

· Đapićev je HSP od parlamentarniti izbora prije dvije godine napravio znatan politiki zaokret od radikalnog desničarstva. U tom smjeru išla je i njegova namjera da u Yad Vashemu izrazi žaljenje za progon Židova?

- Ne znam kakav politički zaokret radi njegova stranka. Također, ne znam ništa o njegovoj namjeri da izrazi žaljenje zbog progona Židova. Znam samo da ne prihvaćam mijenjanje političkih stavova jer njihovu suštinsku promjenu oduvijek smatram nemogućom. Žao mi je zbog cijele situacije te priznajem kako sam puno prije trebao saznati o kakvom se posjetu radi i prije reagirati.

· U HSP-u tvrde kako ovo otkazivanje nema veze s politikom Vlade Izraela te kako je posjet otkazan na upozorenje samo nekih židovskih zajednica i ljudi iz Wiesenthalova centra?

- Đapić je svoju namjeru posjeta trebao izložiti izraelskoj vladi, povezati se s izraelskim vlastima. Iz nekog je razloga to zaobišao. Izraelska me vlada podržava u mojoj odluci.