Večernji list: 21. 11. 2005.

Počinje screening za još jedno poglavlje

BRUXELLES - Provjera usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskom pravnom stečevinom, faze koja prethodi konkretnim pregovorima, nastavlja se u ponedjeljak s poglavljem pravo poslovnog nastana i sloboda pružanja usluga.

Pregovaračima Hrvatske i Turske predstavnici Europske komisije objašnjavat će u ponedjeljak i utorak europsko zakonodavstvo u tom poglavlju acquis communautairea, europske pravne stečevine, jednim od 35 poglavlja o kojima će se pregovarati tijekom pristupnih pregovora.

Hrvatski pregovarač za to poglavlje je Siniša Petrović, a radnu skupinu predvodi Tatjana Josipović.

To je prva faza screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva, kada Komisija objašnjava acquis predstavnicima kandidatskih zemalja, a u drugoj fazi na bilateralnom sastanku, hrvatski će pregovarači odgovarati na upite Europske komisije i iznijeti u čemu se zakonodavstvo razlikuje od europskog.

Europska pravna stečevina u tom poglavlju propisuje da države članice moraju osigurati da nacionalno zakonodavstvo ne ometa pravo poslovnog nastana, odnosno pravo na osnivanje tvrtki, te slobodu pružanja prekograničnih usluga bilo gdje unutar Europske unije. Također postoje usklađena pravila koja se moraju poštivati da bi unutarnje tržište funkcioniralo, a to se ponajviše odnosi na financijski sektor te pravila o zaštiti osobnih podataka i određenih usluga informacijskog društva. Tu su još i pravila o uzajamnom priznavanju kvalifikacija za određena zanimanja.

(Hina)