Glas Istre: 21. 11. 2005.

PREMIJER SKUPLJA JAKU VEĆINU ZA IZGLASAVANJE DRŽAVNOGA PRORAČUNA

HSP-ovi glasovi za proračun u zamjenu za projekte u Slavoniji

Zahvaljujući HSP-ovcima Vlada je u srpnju imala i sigurnu većinu za rebalans ovogodišnjeg proračuna

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader sastat će se danas s gradonačelnikom Osijeka i predsjednikom HSP-a Antom Đapićem, a glavna tema njihovog razgovora, kako doznajemo, bit će proračun za sljedeću godinu i uvjeti pod kojima će HSP-ovci dići ruke za Vladin prijedlog. U Vladi, pak, ističu da se radi o uobičajenom sastanku premijera s gradonačelnikom, a sve u cilju što ravnomjernijeg razvoja pojedinih hrvatskih regija. No, u HSP-u doznajemo da će se o tom razvoju razgovarati upravo u kontekstu Vladinog prijedloga proračuna za sljedeću godinu. Navodno su o toj temi prije samog sastanka premijer i gradonačelnik Đapić već razgovarali u petak.

Kako sada stvari stoje, premijer će dobiti glasove HSP-a za proračun, ali će zauzvrat morati obećati jaču podršku državnih vlasti Osijeku i Slavoniji. To ne bi bio prvi put jer je zahvaljujući HSP-ovcima Vlada u srpnju imala sigurnu većinu za rebalans ovogodišnjeg proračuna.

Na to upućuje i činjenica da je premijer odlučio razgovarati s gradonačelnikom Osijeka, koji je i predsjednik HSP-a, baš u tjednu kada će se raspravljati i glasovati o proračunu za sljedeću godinu. Iako proračun može proći i bez HSP-ovih ruku, premijer Sanader očito ne želi nikakva iznenađenja u parlamentu, pa bi mu sedam HSP-ovih glasova pomoglo da ima jaku većinu jer izglasavanje proračuna pokazuje kakvu podršku Vlada ima u Saboru. Na taj način anulirala bi se i eventualna suzdržanost Vladinih partnera, ponajprije HSU-a, kod glasovanja o proračunu.

S druge strane, jasna je i računica Ante Đapića. On zna da će uz manje ili više natezanja proračun proći i bez njegovih sedam glasova jer Vladu trenutno nitko ne želi rušiti, ali da Sanader želi i te glasove pa će ih Đapić uvjetovati podrškom za svoje projekte. U HSP-u očito ne misle da radi svog oporbenog statusa moraju biti protiv proračuna, pogotovu ako im glas za proračun na lokalnoj razini može donijeti više novca.

Tako će Đapić, doznajemo iz izvora bliskih toj stranci, od premijera zahtijevati podršku određenim projektima u Osijeku, kao što su gradnja južne zaobilaznice, sportske dvorane, ali i gospodarske zone.

J. MARIĆ