Globus: 04. 11. 2005.

PROPALI PRAVAŠKI IZLET U SVETU ZEMLJU

Izraelska vlada protiv Đapića

GLOBUS DOZNAJE: Namjera predsjednika Hrvatske stranke prava i gradonačelnika Osijeka da posjeti izraelski grad Ariel te da u Yad Vashemu izrazi žaljenje zbog progona i ubijanja Židova u NDH potpuno se izjalovila - iz ureda arielskog gradonačelnika ovih je dana stigla službena odbijenica, a Globus otkriva da se kontroverznom dolasku Ante Đapića u Izrael usprotivila i vlada premijera Ariela Sharona. Premijer Sharon podupire odluku gradonačelnika Ariela da ne primi u službeni posjet šefa HSP-a Antu Đapića

Napisala: Maja BOLANČA

Plan predsjednika Hrvatske stranke prava i osječkoga gradonačelnika Ante Đapića da uspostavi prijateljske odnose sa svojim prirodnim političkim oponentima već je na svom početku doživio poraz. Đapić je prije nekoliko tjedana najavio putovanje u Izrael, odlazak u Yad Vashem u kojem je planirao izraziti žaljenje zbog progona i ubijanja Židova tijekom ustaškog režima u NDH te uspostaviti partnerske odnose s izraelskim gradom Arielom. No, čini se da za takav politički preokret njegove stranke na međunarodnoj razini još nije došlo vrijeme. Reakcijom židovskih zajednica u Hrvatskoj koje su gradonačelnika izraelskog grada Ariela Rona Nachmana upozorile na političku prošlost HSP-a, Đapićev je posjet Izraelu otkazan.

LOŠA PROŠLOST

Prema informacijama iz Poglavarstva Osijeka te Đapićevim izjavama, odluku o putovanju inicirao je sam gradonačelnik Ariela na prijedlog židovske zajednice iz Osijeka. Cijela je situacija, međutim, dobila vrlo kontardiktoran kontekst kada je gradonačelnik Ariela oštro reagirao na Đapićeve namjere te demantirao sve navode koje je Đapić nekoliko puta iznosio u medijima. U razgovoru za Globus Ron Nachman istaknuo je da inicijativa za Đapićev posjet nije došla s njegove strane, da o njemu nije obaviještena izraelska vlada te kako je informiranjem o političkom programu HSP-a shvatio da bi Đapićev dolazak u Izrael i uspostava partnerstva Osijeka i Ariela imali vrlo nepovoljne političke konotacije u okvirima državne politike. "Izraelska vlada podržava me u mom protivljenju da Anto Đapić kao čelnik stranke koja je u prošlosti podržavala nacističke zločine nad Židovima u vrijeme Drugog svjetskog rata dolazi u posjet mom gardu. Duboko žalim zbog cijele situacije koja nas je sve dovela u vrlo nezgodan položaj, ali o svemu je trebalo razmišljati puno prije. Anto Đapić trebao je ovaj posjet organizirati u suglasnosti s izraelskom Vladom”, rekao nam je Nachman.

ZAČUĐENI GRANIĆ

No, iako je Đapić nekoliko puta naglašavao kako u svoj posjet Izraelu isključivo ide kao gradonačelnik Osijeka, od početka je bilo jasno kako je uspostavu ovakvih međunarodnih kontakata nemoguće izdvojiti iz političkog konteksta njegove stranke. Kako je već nekoliko puta istaknuto u medijima, poziv gradonačelnika Rona Nachmana te posjet Izraelu za Đapića je od početka značio početak mijenjanjanja međunarodnih strateških ciljeva HSP-a "od radikalne desne stranke u modernu europsku stranku desnog centra".

Čini se da poruku o otkazivanju posjeta koju je u Poglavarstvo Osijeka poslala izvršna direktorica Razvojnog sektora Ariela Dina Shalit nitko od nadležnih za organizaciju putovanja nije shvatio ozbiljno. Mail s porukom o otkazivanju poslan je na ured u Poglavarstvu, u četvrtak, 27. listopada. Savjetnik za vanjsku politiku HSP-a i glavni Đapićev oslonac za uspostavu ovakvih i sličnih diplomatskih odnosa Mate Granić još je u ponedjeljak, četiri dana nakon otkazivanja posjeta, baratao sasvim suprotnim informacijama vezanim za posjet. U tisku je izjavio kako su još "do kraja radnog dana u petak sve pripreme za posjet tekle u najboljem redu te kako je diplomatski poptuno neuobičajeno da netko objavi informaciju o otkazivanju posjeta prije nego što je obavijestio onoga tko bi trebao putovati". Mate Granić ipak nam je dan nakon tih izjava potvrdio da su u Poglavarstvu Osijeka dobili informacije o otkazivanju posjeta, ali nam je službeno rekao kako Đapić i dalje ima namjeru otići u Izrael uz podršku izraelskih vlasti.

ĐAPIĆ NE ODUSTAJE

"Anto Đapić još nije dobio nikakvo službeno pismo od gradonačelnika Ariela. Dok do toga ne dođe, ne možemo službeno potvrditi otkazivanje posjeta. Jedino što znam jest to da su u Poglavarstvo pristigli mailovi u kojima ih se obavještava da su se pojavili određeni problemi oko organizacije posjeta. Doista ne znam prave razloge otkazivanja, ali očito je da su oni koji su se od početka protivili tom posjetu, na kraju, ipak uspjeli u svojoj namjeri", kaže Granić. Granić nadalje tvrdi da su diplomatski kontakti s Izraelom još u tijeku te kako izraelska vlada još nije iznijela svoj službeni stav o cijeloj situaciji. Smatra vrlo dvojbenim dovoditi u vezu sadašnje političke stavove Ante Đapića kao gradonačelnika i kao čelnika HSP-a sa stavovima koje je ta stranka imala u prošlosti. "Židovska općina u Osijeku, od koje je inicijativa o posjetu i potekla, burno je reagirala na odluku gradonačelnika Ariela te su uputili prosvjedno pismo izraelskim vlastima. Nekadašnji politički program HSP-a ne bi trebao imati nikakva utjecaja na Đapićev posjet, ponajviše zbog toga što on u taj posjet ide isključivo kao gradonačelnik jednog grada, a ne kao predsjednik stranke. Đapić nema namjeru mijenjati svoju političku strategiju niti odustati od posjeta Izraelu. Koliko znam, izraelska vlada u tome mu daje svoju potpunu suglasnost”, kaže Granić.