Večernji list: 21. 11. 2005.

DRŽAVNI PRORAČUN Sabor će obveznike do 2008. stajati 435 milijuna

Zastupnici troše trećinu saborskog proračuna

Autor: MLADENKA ŠARIĆ

Da demokracija i višestranačje nisu savršeni, ali i da čovjek još nije izmislio bolji politički model te da i taj nesavršeni sustav ima svoju cijenu, krilatice su koje političari potegnu u trenucima očaja kad ne znaju kako bi parirali kritičarima koji ih prozivaju zbog nesposobnosti, nerada ili parazitizma.

Aktivnija diplomacija

Hrvatski zastupnici češće su na udaru kritike od, primjerice, ministara, ponajprije zahvaljujući prijenosima sjednica na kojima se otkrivaju onakvi kakvi jesu: pametni, glupi, sebični, velikodušni... Upravo zbog najveće prisutnosti u javnosti porezni ih obveznici osjećaju kao najveći teret. Zato smo uoči sutrašnjeg početka rasprave o proračunu za 2006. izračunali koliko će nas u sljedeće tri godine stajati saborski zastupnici.

Od 435 milijuna kuna, koliko će do 2008. biti izdvojeno za funkcioniranje Sabora, na rad zastupnika odlazi tridesetak posto. Za zastupničke netto plaće mjesečno odlazi oko dva milijuna kuna, što do 2008. iznosi 77 milijuna kuna. Dakako, s doprinosima, porezima i prirezima svota za plaće znatno je veća. Naknade za odvojeni život i rad na terenu stoje još 2,1 milijun kuna godišnje ili do 2008. – 6,3 milijuna kuna. Parlamentarna diplomacija koja se zbog pristupanja EU intenzivirala još prije dvije godine stajat će 5,5 milijuna kuna godišnje, ili 16,5 milijuna kuna do 2008. Zbog pojačanih diplomatskih aktivnosti i troškovi reprezentacije u parlamentu su porasli. Tako je godišnje planirano 1,7 milijuna kuna za ugošćavanje izaslanstava ili oko pet milijuna kuna do 2008.

Podstanarstvo i režije

Za konačnu cijenu zastupnika nedostaju troškovi njihova smještaja u Zagrebu jer u prijedlogu proračuna za 2006. i projekcijama do 2008. nisu navedeni kao posebna stavka.

No, poznato je da Sabor zastupnicima plaća podstanarstvo, dio telefonskih troškova, dnevnice, cestarine i kilometraža ako na sjednice dolaze vlastitim automobilom.

I za kraj, iako se ne nalaze u proračunu Sabora nego Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, spomenimo još da će za mirovine saborskih zastupnika 2006. biti izdvojeno 45 milijuna kuna, 2007. 50, a 2008. 55 milijuna kuna.

Uglavnom, kad se zbroje davanja za aktivne zastupnike i mirovine za bivše porezni obveznici godišnje ih servisiraju sa stotinjak milijuna kuna.

Laptopi za zastupnike

Za informatizaciju Sabora od 2006. do 2008. bit će izdvojeno gotovo osam milijuna kuna. U toj se svoti nalaze i prijenosna računala koja će dobiti saborski zastupnici. Predsjedništvo Sabora, naime, nedavno je donijelo odluku da se zastupnicima za vrijeme mandata osiguraju laptopi, što je u većini europskih parlamenata već odavno standard koji se podrazumijeva.

Za Demetrovu 11 milijuna kuna

Uredska oprema i namještaj za Sabor dogodine će stajati oko 3,7 milijuna kuna, što je sedam puta više nego 2004. Još 7,4 milijuna kuna za to će biti izdvojeno 2007. i 2008. Razlog je ponajprije uređenje zgrade u zagrebačkoj Demetrovoj ulici, jer sama obnova zgrade koja je spomenik kulture nije bila jeftina, a uredi i konferencijske dvorane u njoj također su zahtjevna investicija.