Slobodna Dalmacija: 20. 11. 2005.

POLITIČKA BURZA GLAVNI TAJNIK HDZ-a REAGIRA NA INTERVJU VESNE PUSIĆ "SLOBODNOJ DALMACIJI"

Jarnjak: HDZ zanima partnerstvo s HNS-om

Svaka stranka u Hrvatskoj koja će nam biti bliska po politici, programu i ljudima bit će zanimljiva kao partner - poručio je Ivan Jarnjak Vesni Pusić

ZAGREB - HDZ je ispunio uvjet koji je Vesna Pusić postavila za eventualnu koaliciju s HNS-om, a sada je na Hrvatskoj narodnoj stranci da ispuni uvjete koje postavlja HDZ. Glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak u izjavi za Slobodnu Dalmaciju otvorio je mogućnost partnerstva s HNS-om, koje je već u subotnjem intervjuu SD Magazinu najavila čelnica HNS-a Vesna Pusić.

Toplo-hladni odnosi

Ona je, među ostalim, ustvrdila kako "jedan HDZ koji se uspije pretvoriti u modernu stranku desnog centra može biti partner" njezinoj stranci, što je Jarnjak bez oklijevanja potvrdio. "HDZ jest moderna stranka desnog centra čim se iz pokreta pretvorio u stranku", kazao je glavni tajnik HDZ-a.

Nakon što je ispunio taj uvjet HNS-a, Jarnjak je poručio Vesni Pusić kako i HDZ postavlja svoj uvjet za partnerski odnos. "Svaka stranka u Hrvatskoj koja će nam biti bliska po politici, programu i ljudima bit će zanimljiva kao partner", ustvrdio je Jarnjak.

Vesna Pusić u subotnjem intervjuu ostavila je ipak rezervu u odnosu prema HDZ-u, rekavši kako "HDZ u sadašnjoj formi nije njihov partner", kao što to nije ni onaj HDZ "koji kliže prema starom HDZ-u, koji koristi stare metode i ideje".

Poruke o mogućem partnerstvu upućivane su nedavno i iz HDZ-a, i to od dužnosnika od kojih bi se to najmanje očekivalo, primjerice Andrije Hebranga, no ta vatrica privremeno je ugašena izjavom HNS-ovca Jakše Marasovića da je HDZ "zločinačka organizacija". Toplo-hladni odnos dviju stranaka očito se nastavlja i ovim intervjuom Vesne Pusić.

U njemu čelnica narodnjaka nije poštedjela ni SDP, za koji je izjavila da je "dezorijentiran", jer s jedne strane koketira s nacionalizmom i desnicom, a s druge ne zna točno što raditi. "S takvim SDP-om nemamo što raditi", kazala je Pusić, također postavljajući SDP-u uvjet za suradnju, a to je "SDP kao moderna stranka lijevog centra".

Politički rulet

Za Šimu Lučina izjave Vesne Pusić nisu iznenađenje, jer je takvih "nesporazuma" bilo u proteklom razdoblju. On je jedini od vrha SDP-a bio u subotu voljan komentirati tvrdnje čelnice HNS-a i svrstao ih je u domenu opipavanja raspoloženja birača. "To je borba za isti politički prostor, za iste birače", kazao je Lučin, dodavši kako su tvrdnje Vesne Pusić karakteristika politike HNS-a: "Kad nemaju što reći o sebi, bave se onima oko sebe".

Lučin misli da su takve ocjene loša poruka lokalnim koalicijama SDP-a i HNS-a, ali ostavlja mogućnost da Narodnjaci provode jednu politiku na državnoj, a drugu na lokalnoj razini. Ostao je, međutim, zatečen konstatacijom Vesne Pusić "HDZ naš partner? Zašto ne?". "Pa nije li HNS ušao u lokalne koalicije s HDZ-om, primjerice u Međimurskoj županiji", upitao se Lučin, podsjetivši kako o snazi i uspješnosti pojedinih stranaka mnogo uvjerljivije od ocjena u intervjuima govore predizborne ankete i rezultati na izborima. Unatoč tome, on ne misli da će ove izjave Vesne Pusić ozbiljno naškoditi budućoj suradnji dviju stranaka, odbivši kalkulaciju kako bi se politički rulet koalicija mogao zaustaviti na suradnji SDP-HSP i HDZ-HNS. "I prije je bilo nesporazuma, pa opet su stvarane koalicije SDP-a i HNS-a. Vjerojatno će tako biti i ovoga puta", zaključio je Lučin.

Tomislav KLAUŠKI