Glas Istre: 22. 11. 2005.

Joker zovi

Poput Djeda Božićnjaka, koji se nekada prezivao Mraz, Ivo Sanader napunio je vreću darovima osječkom gradonačelniku Anti Đapiću kojega je kao jokera pozvao u pomoć kako bi bio siguran da će u Saboru proći njegov Golijat proračun. Kao kolateralna šteta ovu političku igru, inačicu »Milijunaša«, platit će glavom milijuni osječkih komaraca koje je predsjednik Vlade obećao pogubiti u zamjenu za potporu HSP-ovih zastupnika vrućoj vreći od 98,8 milijardi kuna.

Slabije je sreće u nedjelju bila Tarikova TV gošća koja je za svog jokera odabrala don Anđelka Kaćunka, kancelara Vojnog ordinarijata, jer dotični nikada nije čuo za slavnu američku književnicu Susan Sontag, čija se godišnjica smrti uskoro navršava. Taj kaptolski »Savonarola sa Sljemena« svojedobno je zaključio da je »mnogim ženama važniji pupak nego mozak«, a da sam nema pojma kako je ta misleća žena, glasna protivnica represije i počasna građanka Sarajeva u tom opkoljenom gradu 1993. godine režirala Beckettovu dramu »Čekajući Godota«. Tako je svećenik koji se vozi u automobilu na čijim registarskim pločicama piše Don Angelo za gospođu koja je u njega imala beskrajno povjerenje ispao Don Pegulo odnijevši joj iz džepa 93 tisuće kuna. Za vjerovati je da je to opskurno neznanje podvala Harryja Pottera i ostalih crnih đavola koji prakticiraju magiju i protiv kojih se Kaćunko ustrajno bori.

Jokera zovi uzalud je potrošio i predsjednik Republike Stipe Mesić koji je osupnut svakodnevnim pljačkama, razbojništvima i ubojstvima uputio apel Ministarstvu unutarnjih poslova i Hrvatskom saboru da učine nešto kako bi se popravila zabrinjavajuća sigurnosna situacija u zemlji. No Mesićevo upozorenje kako se »može dogoditi da ostane neutvrđen počinitelj jedne, dvije ili tri pljačke, ili pokojeg ubojstva, ali da je ovo prevršilo svaku mjeru« lakonski je odbacio premijer Sanader tvrdeći suprotno, da je »generalno gledajući stanje sigurnosti u nekim segmentima i poboljšano«! Na to se nadovezao i ministar policije Ivica Kirin prozvavši i »neke banke koje su djelomično odgovorne za učestale pljačke« samih sebe najavljujući primjenu njemačkog modela. Teško je povjerovati da će se pljačkaši, koji u Hrvatskoj svoj posao uistinu ozbiljno shvaćaju, i svakodnevno na njega odlaze, uplašiti prijetnji »praznom puškom«. Jer, oni se u svojoj drskosti osjećaju toliko sigurnima da su nedavno, primjerice, opljačkali Podravsku banku u Lučkom, u neposrednoj blizini baze Antiterorističke jedinice policije.

Ništa bolje od Mesićevih nisu prošli ni vapaji Milorada Pupovca da saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine razmotri četrdesetak slučajeva nikad sankcioniranih napada na povratnike Srbe, poput nedavnog podmetanja bombi s ciljem ubojstava ljudi koji su sjekli drva za ogrjev u šumama. Taj su prijedlog HDZ-ovci odbili ocijenivši ga nepotpunim za raspravu!

Pa, gospodo, uzmite »pola-pola« kada nema vajde od jokera zovi.

Branko MIJIĆ