Glas Istre: 22. 11. 2005.

PREMIJER IVO SANADER SASTAO SE S ANTOM ĐAPIĆEM, OSIJEČKIM GRADONAČELNIKOM I PREDSJEDNIKOM HSP-a

Pravaši na proračun neće dati ni amandman

Iako je rečeno da proračun za iduću godinu nije bio tema njihova razgovora, pravaši će ga podržati, a u njemu će se naći dovoljno novca za financiranje brojnih projekata u Osijeku i Osječkoj županiji

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader sastao se jučer s osječkim gradonačelnikom i predsjednikom HSP-a Antom Đapićem. Obojica su ustvrdila da predmet njihova razgovora uopće nije bio državni proračun, ali Vlada može računati da će pravaški zastupnici podržati proračun za iduću godinu. Sanader i Đapić komplimentirali su si međusobno nakon sastanka hvaleći se izvanrednom suradnjom Vlade, Osijeka i Osječke županije i suglasnošću o nizu projekata. Teško je i pobrojati što je sve Sanader obećao Đapiću da će Vlada sufinancirati u osječkoj regiji. Naći će se u državnom proračunu novac za sportsko-rekreacijski centar, poduzetničku zonu, borbu protiv komaraca...

- Nakon ovoga realno je očekivati da HSP podrži prijedlog državnog proračuna. Nećemo ni davati svoje amandmane jer se takva praksa dosad nije pokazala uspješnom, kazao je Đapić novinarima naglašavajući da se sastanak u Banskim dvorima slučajno poklopio s usvajanjem proračuna. Naime, razgovori o suradnji Osijeka i službenog Zagreba započeli su još ljetos. Sanader ih je stavio u kontekst svojih ranijih razgovora s gradonačelnicima Splita i Zagreba ističući da je cilj Vlade ravnomjeran razvoj svih hrvatskih područja.

I dok s Đapićem ima skladne odnose, premijer se zavadio s Ivicom Račanom čija je stranka žestoko kritizirala predloženi državni proračun. Sanader je, međutim, napomenuo da se ničemu boljem od socijaldemokrata nije ni nadao.

- Nisam drugo ni očekivao od SDP-a. Da im je stalo do općeg dobra podržali bi i oni proračun, makar su u njemu sadržane vrijednosti kakve njihovi proračuni nisu imali. Mi se, primjerice, hvatamo ukoštac s najvećim problemima, za što oni kao Vlada nisu imali snage. Naslijedili smo deficit proračuna od 6,3 posto, a za 2006. godinu predlažemo 3,3 posto što je ambiciozan projekt za koji tražimo potporu svih stranaka i političke javnosti, rekao je Sanader, dodajući da se u proračunu povećao opseg investicija u infrastrukturu uz zadržavanje jednake razine socijalnih davanja.

- Ne mogu razumjeti kritiku državnog proračuna osim ako se ne radi o tome da su nam zavidni na ovako uspješnom proračunu, zaključio je Sanader polemiku s SDP-om. Onda je poručio sindikatima da će osobno ispraviti grešku ako je sjednica GSV-a odgođena zato što su njihovi predstavnici bili nezadovoljni izostankom nekih ministara koji su s premijerom bili na sastanku s Đapićem.

Dražen CIGLENEČKI

Glasovi za projekte

Osim pravaša i trojica Glavaševih zastupnika glasat će za proračun.

- Đapić je kod Sanadera bio ne samo u ime svojih sedam, nego i u ime nas trojice. Osobno sam s Đapićem dogovorio koje će županijske projekte nominirati za potporu Vlade, pa ako su ti projekti prihvaćeni nema razloga da i mi ne budemo za proračun, objasnio nam je Branimir Glavaš.

Moralna dvojba

- Hrvatska mora poštovati međunarodne konvencije. Međutim, postoji i osjećaj za vrijeme i moralna dvojba koji se također moraju poštovati, jer tko to ne čini na kraju mu se obije o glavu, komentirao je Sanader boravak u Hrvatskoj načelnika stožera makedonske vojske Miroslava Stojanovskog, koji je kao pripadnik JNA sudjelovao u agresiji na Vukovar.