Liberalna stranka

Gradska organizacija Osijek

Gradonačelniće Đapiću - u posjet se ide samo na poziv!

objavljeno: 09.11.2005

Jedan od temeljnih pravila politike i međunarodnih odnosa je da se ide u posjet samo onome tko te nekamo i pozove. Zapravo, to nalaže i dobar građanski odgoj. Postavlja se pitanje kamo ide naš gradonačelnik Đapić? Tko je našeg gradonačelnika tamo pozvao? Je li ima poziv ili je išao nekamo nepozvan? Ako je nepozvan, a sva saznanja govore da je nepozvan (i nepoželjan) pitanje je što će on kao takav raditi u Izraelu? Je li to službeni posjet gradonačelnika? Ako je, koga on to službeno pohodi? Koliko to proračunskoga novca stoji građane Osijeka?

Ako nije službeni posjet, nego je čisto posjet iz turističkih razloga, onda se nameću druga pitanja kao, zašto se s time uopće zamara građane Osijeka i Hrvatske, je li uopće bitno kamo idu naši političari u turistički razgled? Zar se s time treba hvaliti, posebice ako se zna da je trenutno najveća briga naših građana kako skupiti dovoljno novca za grijanje i kako se prehraniti do kraja mjeseca. Je li ovo uopće dobar trenutak za odlazak u Izrael i jesu li sva gradska komunalna pitanja i poteškoće odrađene tako da se gradonačelnik može slobodno zaputiti u turizam u Izrael? I ono simpatično pitanje poštivanja opće pristojnosti javnog dužnosnika, je li naš gradonačelnik otvorio službeni godišnji odmor ako je stvarno otišao u Izrael u turistički posjet?

Ili se na kraju krajeva radi o nekom turističko-poluslužbenom putu koji će biti plaćen novcem poreznih građana grada Osijeka, a bit će iskorišten u dnevno političke svrhe ispravljanja službene politike jedne političke stranke koju vodi naš gradonačelnik? Ako je istina upravo ovo treće, a svi navodi govore da je, onda je to užas za naš grad i naše građane! Službeni posjet je moguć samo ako postoji i službeni poziv za posjet. Ukoliko toga nema, onda se ne može raditi o službenom posjetu! Vjerojatno nije niti čisti turistički posjet, jer se s time ne bi opterećivala javnost grada Osijeka i cijele Hrvatske. Tako se nameće kao najvjerojatniji odgovor kako se radi upravo o turističko-poluslužbenom putu. U Izraelu će sve biti turistički, a kad se vrati naš gradonačelnik će sve to lijepo predstaviti kao službeni posjet iz njemu dobro poznatih političkih razloga (repova op.a.). Pitanje je je li to naš grad zaslužuje? Treba li netko na dobrom demokratskom imenu našeg grada stvarati svoje demokratko ime? Nije li opasno ako netko bude koristio ime grada Osijeka za podizanje svojeg lošeg međunarodnog ugleda? Ne otvara li se tako mogućnost da se s time ruši i dobar glas koji prati Osijek u međunarodnim okvirima? Ono dobro što se gradi godinama samo jednim krivim potezom može biti uništeno! Koliko krivih poteza na međunarodnoj sceni će gradonačelnih Đapić učiniti prije nego što shvati da mu je najbolje ostati u Hrvatskoj, zaključat se u ured gradonačelnika (ili svoga stana u Osijeku ako si ga je u međuvremenu kupio op.a.) i što je moguće manje štetiti međunarodnom položaju grada Osijeka. Građani Osijeka će mu na tome biti jako zahvalni.