Slobodna Dalmacija: 22. 11. 2005.

RAT RAČUNIMA PRVI HRVATSKI POKAJNIK NA HAAŠKOM SUDU OPTUŽIO JE SVOG ODVJETNIKA ZA KRAĐU

Olujić za Rajićevu obranu naplatio 116.160, a Košta 22.640 dolara

NEPRIJATELJSTVO Rajićev odvjetnički dvojac prepucava se oko naplate honorara na Haaškom sudu: Olujić smatra da se krše pravila u isplatama za Rajićevu obranu o čemu će obavijestiti predsjednika Haaškog suda a možda i glavnog tajnika UN-a, a Košta pak optužuje Olujića da nije poduzeo ni jednu radnju za pripremu glavne rasprave a uzeo je novac za veliki broj odvjetničkih sati

Piše: Olga RAMLJAK

ZAGREB - Radićevska "Hrvatska lisnica u hrvatskom džepu" u haaškoj obradi prevodi se kao braniteljska lisnica u džepu svakog branitelja ponaosob. U slučaju obrane prvog hrvatskog pokajnika Ivice Rajića to se oslikava u Rajićevoj javnoj optužbi da ga je okrao glavni odvjetnik Željko Olujić potrošivši novac za istrage koje nije proveo, premda dopis tajništva Haaškog suda to izrijekom negira, a u istovremeno suodvjetnica Doris Košta ne zna zašto joj je plaćeno iz tog fonda za čije je trošenje neistinito optužen Olujić?!

Iz tajništva Haaškog suda Olujiću je na upit o trošenju sredstava obrane za Rajića, potvrđeno da je on naplatio 1056 braniteljskih sati i potvrdio naplatu subraniteljici Doris Košta za 283 sata za razdoblje od lipnja do siječnja 2004. godine.

Puklo je u svibnju

Kada su se Olujić i Rajić razišli u svibnju obrani je na raspolaganju ostao 61 braniteljski i tisuću sati rada za pomoćno osoblje. Uz moralnu satisfakciju koju je dobio "crno na bijelo" — Olujić je otkrio da se počela trošiti kvota sati za pomoćno osoblje jer je iz nje plaćeno Doris Košti 96 sati, a početkom listopada ostatak od 904 sata pretvoren je u 226 braniteljskih sati koji su na raspolaganju braniteljskom timu.

Premda su se Olujić i Rajić odavno razišli — Olujić službeno još nije razriješen s položaja glavnog branitelja. Ali je tek sada saznao za pretvorbu sati i za trošenje sati za pomoćno osoblje. Da bi dobio očitovanje morao je slati tri požurnice tajništvu Haaškog suda a i sada ne zna koliko je od 226 braniteljskih sati potrošeno premda isplata bez njegovog odobrenja ne bi smjelo biti, napominje Olujić.

Doris Košta je, pak, rezolutna u izjavi da nije ispostavila niti jedan novi račun iako kaže na slučaju Rajić radi 14 sati dnevno, četiri puta je putovala u BiH pripremajući se za početak suđenja.

Na pitanje zašto i kako je plaćeno 96 sati za pomoćno osoblje ako nije ispostavila nijedan račun Košta odgovara:

— Ne znam na što se to odnosi — pa obrazlaže da su to vjerojatno isplaćene dnevnice i putni troškovi jer se tajništvu podnosi iscrpna specifikacija boravka.

Kad je riječ o pretvaranju sati za pomoćno osoblje u braniteljske sate Olujić pretpostavlja da je to napravljeno zato što nakon Rajićevog priznanja krivice nema potrebe za opsežnom istragom pa će se lakše naplatiti braniteljske usluge. Košta pak optužuje Olujića da nije poduzeo ni jednu radnju za pripremu glavne rasprave a uzeo je novac za veliki fond braniteljskih sati. Rasvjetljavajući pretvorbu Košta navodi da je Rajić to zatražio od tajništva Haaškog suda, te da je i ona podnositelj takvog zahtjeva i zaključuje da je pretvorba sati obavljena "neposrednim razgovorom sa tajništvom Međunarodnog kaznenog suda". O tome je Rajić obaviješten sredinom listopada.

Prepucavanja odvjetnika

Pretvorbu sati Košta stavlja u kontekst ranije ocjene Olujića da će dodijeljeni fond sati biti nedovoljan za obranu pa je u siječnju 2005. zatražio dodatnih 500 braniteljskih sati. O tom zahtjevu tajništvo MKS se nije nikada izjasnilo. Umjesto toga ponudili su pretvorbu neiskorištenih sati za pomoćno osoblje, zaključuje Košta.

Prepucavanja oko naplate honorara odvjetnički dvojac završava najavom Olujića da će o kršenju pravila u isplatama za Rajićevu obranu obavijestiti tajnika i predsjednika Haaškog suda a možda i glavnog tajnika UN-a čiji se novac netransparentno troši. Košta napominje da se rasprave o honorarima ne bi trebale voditi po novinama nego u tajništvu suda a nije sigurna je li postupila pametno što nikada nije iskazala ništa negativno o Olujićevoj obrani Rajića.

Pitanja bez odgovora

Bez odgovora za sada ostaje pitanje zašto je tajništvo MKS prije riješilo problem daljnjeg financiranja Košte nego je razriješilo Olujića funkcije glavnog branitelja? Premda ga se to tek formalno tiče Olujiću to daje mogućnost da svoje sudjelovanje u Rajićevoj obrani završi odbijanjem potpisivanja novih računa i pretvorbe sati.

Sat odvjetnika: od 80 do 110 dolara

Braniteljski sati vrijede od 80 do 110 dolara a oni za pomoćno osoblje 25 dolara pa je Olujić za 1056 sati dobio 116.160 dolara a Doris Košta za 283 sata je naplatila 22.640 dolara. Za 96 sati za pomoćno osoblje račun iznosi 2400 dolara a za naplatu je ostalo 226 braniteljskih sati vrijednih 24.860 dolara.