Vjesnik: 22. 11. 2005.

SDP i HNS ipak otvoreni protivnici

Čačić ne skriva da je HNS spreman na koaliciju i sa SDP-om i s HDZ-om

ZAGREB - Otkako vodstvo HNS-a, poglavito predsjednik Središnjeg odbora stranke Radimir Čačić, ne skriva da je HNS spreman na koaliciju i sa SDP-om i s HDZ-om, HNS i SDP se prvi put nalaze u položaju otvorenih protivnika, a ne predizbornih ili najavljenih postizbornih partnera. To uvelike zaoštrava i problem djelomičnog preklapanja ciljanih skupina birača tih stranaka čija je većina u urbanim sredinama, među biračima liberala i lijevog centra.

U toj bitci sa SDP-om narodnjaci ponajviše računaju na jaka stranačka imena.

»Prednost HNS-a su ljudi koji se ističu osobnošću, odgovornošću pod imenom i prezimenom i sposobnošću odlučivanja, koji nisu vojnici stranke nego su se dokazali kao odlučni i sposobni za realiziranje opipljivih ciljeva«, tvrdi predsjednica HNS-a Vesna Pusić, koja smatra da se HNS upravo po tome razlikuju od SDP-a.

Iako priznaje da bez proširivanja stranačke baze HNS ne može računati s više od 15 posto glasova, Vesna Pusić naglašava da se stranka priprema za vođenje države u iduće četiri godine. Premijer bi, naravno, trebao biti Čačić, koji će, vjeruju narodnjaci, birače privući ne samo rezultatima u prošloj vladi nego i onima koje postiže kao varaždinski župan. »Birači će znati prepoznati plaćaju li ili ne prijevoz školske djece, imaju li ili ne jednosmjenski rad u školama«, kaže šefica narodnjaka poručujući da se i drugi mogu toga dosjetiti, »ali je pitanje tko to zna i može osmisliti i praktično realizirati«.

Iako vodstvo SDP-a naglašava kako želi nastaviti suradnju s HNS-om, u SDP-u smatraju da premijera mora dati najjača stranka koalicije pa Čačićeve premijerske ambicije smatraju nerealnima.

»HNS je jak samo u dvije županije, a rezultati posljednjih izbora u Zagrebu pokazali su da su birači HNS prepoznali kao isključivo poduzetničku stranku«, objašnjava Mirjana Didović, glasnogovornica SDP-a i članica Izvršnog odbora stranke. U SDP-u vjeruju i da će birači prepoznati SDP kao stranku koja unaprijed jasno kaže što i s kime nudi, za razliku od HNS-a koji kaže da može koalirati i sa SDP-om i s HDZ-om, što znači da birač ne zna za kakvu vladu glasuje.

Vesna Pusić skreće pozornost i na nekadašnjih 23 posto birača HSLS-a.

»U Hrvatskoj postoji znatan prostor liberalno-demokratskog biračkog tijela koji nisu nacionalisti ali ni socijaldemokrati SDP-ova profila«, kaže predsjednica HNS-a koji se nedavno ujedinio s Librom.

No, Mirjana Didović tvrdi da su analize izbornih rezultata pokazale kako su upravo te skupine birača sklone »racionalnom glasovanju« za jaču od dviju opcija koje smatraju bliskima, a to je u ovom slučaju SDP.

Sanja Kapetanić, Miroslava Rožanković