Glas Istre: 23. 11. 2005.

ZBOG DOGOVORA ĐAPIĆA I SANADERA O PODRŽAVANJU PRORAČUNA, ZASTUPNICI HSP-a UZALUD CIJELU NOĆ PISALI AMANDMANE

HSP-ovci moraju glasovati kako Đapić kaže

U stranci vlada predsjednički sustav jer da je drukčije, ja ne bih ni bio predsjednik, objasnio je Đapić svoju ulogu u stranci

ZAGREB - Saborski zastupnici HSP-a poput Tončija Tadića cijelu su noć s ponedjeljka na utorak pisali amandmane na Vladin prijedlog državnog proračuna, a onda su ujutro u novinama pročitali da njihova stranka neće ulagati amandmane. To je, naime, nakon svojeg vrlo plodonosnog sastanka s premijerom Ivom Sanaderom novinarima izjavio predsjednik HSP-a Anto Đapić, najavljujući da će pravaški zastupnici podržati državni proračun.

No da silni trud HSP-ovaca ipak ne bi propao, zastupnici SDP-a su im u šali predložili da će preuzeti njihove amandmane ako su kvalitetni i predstaviti ih kao svoje. Naravno, nije svim pravašima do šale. Neki su jako nezadovoljni Đapićevom suradničkom politikom prema premijeru Sanaderu i bili su odlučni da neće doći na glasovanje o proračunu. Pojedini, poput Pere Kovačevića, tvrde da im je Đapić poslije završetka razgovora sa Sanaderom obećao da će moći predlagati amandmane, pa i on sprema jedan kojim bi državni proračun zaokružio na 100 milijardi kuna. Ali, to su više neobavezna maštanja. Đapić je jučer jasno poručio kako će biti.

- Sklon sam tome da podržimo proračun. U stranci vlada predsjednički sustav jer da je drukčije, ja ne bih ni bio predsjednik. Ja konzultiram svoje zastupnike, svatko od njih ima pravo reći što misli, ali na kraju moraju glasovati onako kako ja kažem, rekao je Đapić.

Danas će se Đapić u zagrebačkom restoranu »Okrugljak« ponovno sastati sa stranim diplomatima kako bi im priopćio da je HSP znatno napredovao od njihovog prvog susreta u proljeće ove godine. I ovaj put iza svega stoji njegov glavni savjetnik Mate Granić, no on je suočen sa sve jače izraženim nezadovoljstvom pravaša koji su ogorčeni tako važnom ulogom »čovjeka koji je kao ministar vanjskih poslova govorio da je HSP ustaška i ekstremistička stranka«. Doznajemo da je zato Đapić odlučio svesti Granića isključivo na savjetnika za vanjsku politiku.

D. CIGLENEČKI, Z. CRNČEC

Pravaški Shalom

Nakon što je Đapić forsirano posjetio memorijalni centar Yad Vashem, HSP-ovci - i oni koji se slažu s njegovom prožidovskom politikom, i oni kojima baš ne paše novi dizajn stranke - šale se na svoj račun. Zadnji vic glasi: Kako se pozdravljaju pravaši - visoko podignu desnicu i, umjesto Za dom spremni, viknu Shalom!