Vjesnik: 23. 11. 2005.

Đapić: Granić uživa moje veliko povjerenje

Izmišljotine o tome da se miješa u rad stranke napad su na savjetnički rad Mate Granića koji je, u značajnoj diplomatskoj ofenzivi, mnogo učinio na vanjskopolitičkom redizajnu HSP-a

Pojedini viđeniji pravaši nisu od samog početka blagonaklono gledali na to što je lider HSP-a Anto Đapić ulogu svog posebnog savjetnika za vanjsku politiku dodijelio bivšem HDZ-ovcu, potom i DC-ovcu Mati Graniću. Iako gotovo nitko od njih nije o tome htio i javno govoriti, u političkim se kuloarima često moglo čuti da im smeta i Granićeva prošlost, a kako je vrijeme odmicalo, i to što se, prema njihovim tvrdnjama, Granić »neovlašteno petlja« u rad stranke čiji nije član.

Nakon silnih peripetija, pa i skandala koji su pratili Đapićev neuspjeli pokušaj da službeno posjeti Izrael, kamo je na kraju otputovao »kao turist«, kulminiralo je nezadovoljstvo Granićevim savjetničkim uslugama, posebice njegovim čestim medijskim istupima.

Jedan nam je HSP-ov saborski zastupnik ovih dana čak rekao da će zatražiti žurnu raspravu o »slučaju Granić« u vrhu stranke. Sam Đapić, međutim, sve to opovrgava tvrdeći da je riječ o »najobičnijim spekulacijama«.

U izjavi Vjesniku šef HSP-a kaže da »nikakva nezadovoljstva Granićevom savjetničkom ulogom u stranci nema, barem do mene ništa od toga nije došlo«. Granićeva je uloga, objašnjava, striktno definirana. »Točno se zna da je on moj vanjskopolitički savjetnik. Za godinu dana, otkad je na toj dužnosti, napravio je golem posao te stoga uživa moje veliko povjerenje i punu potporu«, naglašava Đapić.

Odlučno opovrgava i medijska nagađanja da se Granić miješa u rad stranke, što navodno izaziva golemo nezadovoljstvo u pravaškim krugovima.

»Ni koliko je crno ispod nokta Granić se ne petlja u rad HSP-a. Sve strateške odluke donosim ja te stranačka tijela«, tvrdi Đapić dodajući da Granić nema nikakvih drugih ambicija osim da bude njegov savjetnik. »Ne zanima ga nikakva druga uloga i pozicija u HSP-u. Izmišljotine o tome da se miješa u rad stranke napad su na savjetnički rad Mate Granića koji je, u značajnoj diplomatskoj ofenzivi, mnogo učinio na vanjskopolitičkom redizajnu HSP-a, što nam je i te kako bitno«, zaključuje Anto Đapić.

Na zahtjev nekoliko pravaša, uže vodstvo HSP-a početkom je tjedna ipak raspravljalo o Granićevu »miješanju« u unutarnju politiku. Nezadovoljnici su, neslužbeno doznajemo, tražili od Đapića da se njegov savjetnik »striktno« drži vanjske politike, što im je ovaj navodno i obećao.

Ivka Bačić