Večernji list: 23. 11. 2005.

SKANDALOZNO Ministar Ivica Kirin u intrevjuu za glasilo Sindikata policije

U policiji već deset godina postoji mafija

Autor: IVANA JAKELIĆ

"Već deset godina se zna nekoliko imena policajaca koji su naručivali automobile i već je krajnje vrijeme da se to riješi jer tim ljudima baš nitko neće moći pomoći da izbjegnu kazneno gonjenje", pomalo je šokantna izjava Ivice Kirina, ministra unutarnjih poslova, koju je jučer objavio T-portal, pozivajući se na intervju koji je ministar dao glasilu Sindikata policije.

Krtica u MUP-u

U tom intervjuu, koji je prema riječima Dubravka Gvozdanovića, urednika glasila Sindikata policije, ovih dana tek trebao biti objavljen, ministar je prvi put javno priznao kako MUP zna da u svojim redovima ima "krticu" koja radi za automafijaše.

Jer u intervjuu, odgovarajući na pitanje što policija radi da bi se riješile sve učestalije krađe luksuznih terenaca BMW X5, Kirin kaže:

"Prvo moramo očistiti redove policije koje pomažu tim kriminalcima, a tek onda se pozabaviti i samim kriminalcima. Odgovorno tvrdim da u redovima policije postoje ljudi koji štite te kriminalce jer automobil nije kutija šibica koju netko može staviti u džep i prenijeti preko državne granice. Upravo policija mora znati gdje su skladišta za ukradene automobile, mora znati tko su ti kriminalci i pratiti ih."

Kriminalci s vezama

Zbog toga smatra Kirin "ta skupina koja sve više krade automobile mora imati jake veze u MUP-u i graničnoj policiji jer ti automobili bez ikakvih problema preleze u druge zemlje". Inače, zanimljivo je da su na sve dosadašnje medijske špekulacije da su u krađu luksuznih automobila (od početka godine u Hrvatskoj je ukradeno 30-ak BMW X5, op.a.), umiješani i policajci, u MUP-u odgovarali da su to laži. Tvrdili su da nikakve krtice u MUP-u nema, iako je i laiku bilo jasno da se takvi automobili ciljano ne mogu krasti bez pomoći iznutra.

No, posljednje ministrove izjave takve kategorične tvrdnje demantiraju, a sam Kirin najavljuje konačni obračun s kriminalom u policijskim redovima. Pohvalno, ali samo ako ministrova najava obračuna s automafijašima nije motivirana činjenicom da je njihova žrtva postao i njegov prijatelj. Jer, prije dvadesetak dana Kirin je, nakon poziva svoga prijatelja kojem je ukraden automobil, postrojio svoje podređene, tražeći od njih i konkretne rezultate i uhićenja.

Zlatko Mehun, glasnogovrnik MUP-a, jučer je kazao da ministrove izjave ne može komentirati, dok se do Kirinove izjave nije moglo doći jer je bio u Saboru.