Večernji list: 23. 11. 2005.

Dogovor sa Sanaderom izazvao nezadovoljstvo dijela članova HSP-a

SVAĐA PRAVAŠA

Đapić: Stranka će glasovati kako ja odlučim

Autor: Mladenka Šarić

U Klubu HSP-a nema razilaženja, o proračunu ćemo glasovati onako kako ja odlučim. U HSP-u vlada predsjednički sustav i, nakon što poslušam sve stavove, ja donosim konačnu odluku. Nekome se to može sviđati, nekome ne, ali tako je. Dakle, Klub HSP-a će tek donijeti odluku o glasovanju, a ja sam sklon tome da proračun podržimo oštro je komentirao šef HSP-a Anto Đapić priču o nezadovoljstvu dijela njegovih zastupnika sporazumom, koji je prekjučer postigao s premijerom o pravaškoj podršci proračunu.

Prodani za projekte

Naime, u njegovu zastupničkom klubu dio je ljudi ostao zatečen vijestima sa zatvorenog sastanka u Banskim dvorima nakon kojeg je ispalo da su prodani za financijsku potporu osječkim projektima te da ih šef nije ni pitao žele li podržati Vladu. Na saborskim hodnicima, pak, oporbeni su se zastupnici šalili na račun Tončija Tadića, koji je cijelu noć pisao amandmane, a onda u novinama pročitao da je Đapić obećao Sanaderu da ih HSP neće podnositi. Nezadovoljstvo najnovijim Đapićevim aranžmanom po hodnicima se valjalo potiho, a pravaši su "off the record" gunđali "zašto moramo podržati lošu vladu", "zašto je cijela stranka u funkciji Osijeka", a sve se nadovezalo na nedavna rogoborenja protiv jačanja Mate Granića koji se, kažu, predstavlja kao veliki reformator HSP-a. No, za razliku od pravaša koji se štite anonimnošću, Ruža Tomašić otvoreno priznaje da je Osijek odskočna daska za cijelu stranku.

HSP nikad nije bio na vlasti. Tamo ćemo pokazati da znamo vladati, a to možemo samo ako imamo novca. Prije smo se dogovorili da od Sanadera tražimo novac za mjesta u kojima smo na vlasti, a to su Osijek, Slavonski Brod i Virovitičko-podravska županija kaže R. Tomašić.

Frustrirane "zvijezde"

Uglavnom, u kuloarima se čuje da je nezadovoljstvo među pravašima posljedica frustracije jer neki više nisu zvijezde. Misli se na Miroslava Rožića i Tončija Tadića, koji su u ovome mandatu, tumači se, dobili konkurenciju. Đapić, pak, kaže da nikad nije sputavao zastupnike jer oni su njegovi kadrovi. Prigovore o Graniću mu je, kaže, smiješno komentirati.

Meni nitko ništa nije prigovorio. S Granićem kao vanjsko-političkim savjetnikom smo dobili, a on ne izlazi iz tog prostora niti bih ja to dopustio kaže Đapić

Đapićev aranžman sa Sanaderom je, inače, dio šire priče o zakopavanju ratnih sjekira između HDZ-a i Branimira Glavaša, pri čemu Sanader to mirenje plaća s milijardu i pol kuna.

SDP: Dajte Tadićeve amandmane Liniću

Situacija u kojoj su se našli pravaški zastupnici zbog sporazuma Đapić-Sanader zabavljala je zastupnike ostalih oporbenih stranaka. Tako su u SDP-u, primjerice, rekli kako su amandmani na proračun koje marljivo i sustavno piše Tonči Tadić kvalitetni te da ako već on neće smjeti s njima napasti Vladu, neka ih prepusti SDP-u. Umjesto Tadića žestoko bi ih branio Slavko Linić, ponudili su esdepeovci.

Glavaš: Proračun bi prošao i bez nas

Iako je spominjao i dr. Ivu Sanadera i Vladimira Šeksa, predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš jučer nije "grmio". Dapače, o Sanaderu nije izrekao niti jednu težu riječ. Razlog neuobičajene Glavaševe tolerancije svakako je dogovor Đapić Sanader, kojim bi u Osijek i Osječko-baranjsku županiju trebalo pristići milijardu i pol kuna državnih potpora, a zauzvrat se daje potpora pri izglasavanju proračuna. - S Đapićem sam se sastao u četiri oka uoči odlaska Sanaderu, te smo "brusili" o projektima za ovo područje. Uz to, što je predsjednik HSP-a sa sedam zastupnika, dao sam mu mandat da pregovara s premijerom i uime tri nezavisna zastupnika. Naša potpora proračunu nije bilo prioritetno pitanje nego je riječ o rezultatu više razgovora Đapića i Sanadera. Vjerujem da bi Vlada dobila potrebnih 77 glasova i bez nas, no za stabilnost Vlade nije svejedno je li 10 glasova više ili manje kazao je Glavaš. (B. V.)