Slobodna Dalmacija: 23. 11. 2005.

ETO KUNA BRANIMIR GLAVAŠ ZADOVOLJAN SANADEROM:

Više neću rušiti Vladu!

Glavaš je zadovoljan s proračunskih milijardu i pol kuna koje će se dogodine izdvojiti za Slavoniju i poručuje kako treba pustiti Sanaderovu Vladu da radi

Piše: Tomislav PRUSINA

Saborski zastupnik Branimir Glavaš, predsjednik Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje, drastično je ublažio zaoštrene odnose s hrvatskom Vladom i bivšim stranačkim kolegama iz HDZ-a samo dan nakon obećanja premijera Ive Sanadera da će za realizaciju programa u Slavoniji iz proračuna u 2006. godini biti izdvojeno milijardu i pol kuna.

Vukovaru i Virovitici po pola milijarde kuna

- Uvjeravam vas kako do dogovora ne bi došlo da se nije pojavila inicijativa poput HDSSB-a, ali mislim da ćemo kao Udruga program završiti kada u Slavoniju bude stizalo pet do šest milijardi kuna po proračunskoj godini, odnosno kada Osijeku dođe milijarda i pol, Slavonskom Brodu milijarda, Požegi 700 milijuna te Vukovaru i Virovitici po pola milijarde kuna - tvrdi Glavaš.

Ujedno napominje kako od ukupnog "Sanaderova iznosa" više od polovice otpada na nekretnine koje su neopravdano gruntovno pripale u vlasništvo Republike Hrvatske, što je bila posljedica, kako tvrdi, nesposobne lokalne vlasti na čelu sa Zlatkom Kramarićem koja nije, kada je to zakon omogućavao, uknjižila tu imovinu u vlasništvo Grada Osijeka.

Glavaš ne zaboravlja istaknuti da se uoči Đapićeva puta u Zagreb na susret s premijerom Sanaderom sastao s osječkim gradonačelnikom, te su u dvosatnom razgovoru dogovorili programe koji su bili i predmet zagrebačkih razgovora.

Đapiću sam dao mandat

— Dao sam mandat Đapiću da sa Sanaderom razgovara i o našim zastupnicima, te autoritetom s pozicije deset zastupnika iza sebe sjedne za pregovarački stol sa hrvatskom Vladom. To je temeljna snaga koja omogućava bezbolno donošenje proračuna za 2006. godinu — konstatirao je Glavaš dodavši spremnost da on, Drmić i Šišljagić dignu ruku za proračun ako premijer ispoštuje sve što je najavio u sljedećoj proračunskoj godini.

Na konkretni upit znači li susret Đapića i Sanadera pomirenje Premijera i Glavaša, inicijator HDSSB-a nije dao konkretan odgovor, nego se zadovoljno nasmijao ostavljajući prostora za sve.

— Nemojmo se zanositi time da je netko Djed Mraz pa dolazi i dijeli kapom i šakom zato što nekoga voli — poručio je Glavaš. Glavaš je promijenio retoriku i oko rušenja Vlade. Naime, sada smatra da, ako je moguće, treba izbjeći prijevremene izbore kako se uzalud ne bi potrošili vrijeme i novac.

— Zato sam da se ovoj Vladi omogući raditi dalje svoj posao — znakovito je zaključio Glavaš.

Ljubica LALIĆ (HSS)

- Glavaš je lani podnio na stotine amandamana koje je na kraju povukao i naljutio se na Sanadera. On nema razloga podržati ni ovaj proračun jer je sam po sebi potpuno nakaradan i globalo i gledajući ga s regionalnog aspekta.

Antun KAPRALJEVIĆ (HNS)

- Kad je u pitanju Glavaš i HDZ, meni nije ništa čudno. Dapače, siguran sam da će se oni kad tad izmiriti, prozivaju se i vrijeđaju po novinama, a mentalni sklop im je isti i 15 godina su zajedno funkcionirali ko švicarski sat.

Zlatko KRAMARIĆ (LS)

- Dok sam bio ja gradonačelnik Osijeka, svi ovi prijedlozi s kojima je Đapić došao pred Sanadera uredno su bili odbijani od svih vlada. Činjenica je kako je bolje biti malo problematičan i iščašen pa malo normalan, jer oni koji su stalno vjerodostojni, puno slabije prolaze i ne dobivaju ništa.

Šime LUČIN (SDP)

- U politici kao i u kemiji vrijedi zakon spojenih posuda, pa mislim da je tako i u ovom slučaju. Zato bi možda za Glavašev izbor ovaj put trebalo pitati Đapića.

A.B. KRILE

Za deset dana Sanader i Glavaš rame uz rame

Predsjednika HSP-a Antu Đapića nimalo nije uzbuđivala činjenica da je Glavaš uveličao svoju ulogu kod odluke premijera Ive Sanadera da se projektima u Osijeku osigura milijarda i pol kuna.

- Glavaš ima pravo na svoje mišljenje, ali zasigurno je dio politike koju je radio HDSSB pridonio da je hrvatska Vlada osjetila potrebu ponijeti se korektno prema gradu Osijeku i županiji - tvrdi Đapić. Možemo li, znači, za Dan grada Osijeka - 2. prosinca - očekivati jednog uz drugoga Sanadera, Đapića i Glavaša?

- Već smo prije tjedan dana uputili pozive predsjednicima države, Vlade i Sabora, i jedino se predsjednik države ispričao zbog već dogovorenih obveza. Nadam se da će predsjednici Vlade i Sabora nazočiti svečanosti - kaže Đapić.

Putovanja u inozemstvo su Kramariću i prijateljicama plaćale gradske tvrtke

Nepristojno je kamatariti građane i putovati po svijetu na račun gradskih tvrtki kao što je to radio navodno i njegov bivši i budući partijski lider Ivan Čehok. Zlatko Kramariću i njegovim prijateljicama putovanja u inozemstvo plaćale su gradske tvrtke. To su rezultati vladavine posljednjih 12 godina ovim gradom.

Neka Šeks zna - nismo virus, nego klica

Vladimir Šeks pokušava obmanuti javnost tvrdnjama da je HDSSB odustao od svojih temeljnih programskih odrednica. Naprotiv, nastavljamo na ostvarenju tih ciljeva. Neprimjerene su Šeksove usporedbe nas s papcima, pipcima i virusima, moj je savjet da se bavi svojim programom jer su potpuno marginalna politička opcija u gradu Osijeku. Ne čudi me što se HDSSB napada jer je ozbiljna prijetnja i nismo nikakav virus, nego klica koja se širi Slavonijom.