Večernji list: 24. 11. 2005.

Amerikanci ostaju uključeni u pregovore o promjeni ustava BiH

SARAJEVO - Američka će vlada biti aktivno uključena u pregovore o ustavnim promjenama u Bosni i Hercegovini koje trebaju biti obavljene do ožujka naredne godine i to je možda najvažniji rezultat ovotjednih razgovora vođenih u Washingtonu, zaključuju u četvrtak sarajevski dnevni listovi.

Odluku o sudjelovanju američkih predstavnika u očekivanom nastavku pregovora istaknutim bosanskoehrcegovačkim dužnosnicima posebnim je pismom prenio državni podtajnik Nicholas Burns.

Član Predsjedništva BiH Sulejman Tihić koji je bio i najkritičnije raspoložen u odnosu na ishod razgovora u Washingtonu, nakon Burnsove najave postao je bolje raspoložen.

U izjavi koju prenosi "Oslobođenje" Tihić je kazao kako ga Burnsova najava ohrabruje, baš kao i stajališta o ustavnim promjenama u BiH što ih je iznijela američka državna tajnica Condolleeza Rice. Ona je kazala kako SAD očekuju da BiH modernizira svoj unutarnji politički sustav te dobije funkcionalniju, učinkovitiju i jeftiniju državnu strukturu.

Da je u Washingtonu unatoč početnom razočarenju ipak došlo do stanovitog probližavanja stajališta, drži i predsjednik Stranke za BiH (SBiH) Safet Halilović. On također ističe kako je možda najznačanije to što će Amerikanci ostati uključeni u cijeli proces.

Srpski su dužnosnici po povratku u BiH iskazali zadovoljstvo razgovorima u Washingtonu, prije svega zbog činjenice da tamo nisu morali prihvatiti ništa konkretno.

Član Predsjedništva BiH Borislav Paravac izjavio je kako i dalje drži da ne treba mijenjati postojeći koncept fukncioniranja državnog vrha.

Paravac drži kako se, ukoliko i ima nekih problema u Predsjedništvu, oni mogu otkloniti "podzakonskim aktima".

"Nema potrebe da se sva trojica pojavljujemo na jednom mjestu. Trebamo zauzeti zajednički stav koji bi predsjedatelj branio a ne da iznosimo neka svoja osobna viđenja", pojasnio je Paravac svoje stajalište prema sugeriranim promjenama.

Predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić ustvrdio je međutim u intervjuu za "Dnevni avaz" kako su makar minimalne promjene i u Predsjedništvu i u Vijeću ministara realnost od koje se neće moći pobjeći.

"Realno je očekivati konstituiranje Predsjedništva s predsjednikom i dva dopredsjednika koji se po jednom rotiraju u četverogodišnjem mandatu", kazao je Čavić dodajući kako se i Vijeće ministara, čak i ako mu se ne promijeni ime, mora pretvoriti u funkcionalnu vladu čiji će predsjednik imati više ovlasti.

Stajališta hrvatske strane ostaju nepoznata s obzirom da su Ivo Miro Jović i Bariša Čolak izbjegli komentirati tijek razgovora u Washingtotnu s Hrvatska demokratska zajendica BiH (HDZ) o tome će raspravljati u petak.

Mediji ipak bilježe da je komisija "Iustitia et pax" Biskupske konferencije BiH već iskazala nezadovoljstvo "potvrdom daytonske nepravde a i kardinal Vinko Puljić je u intervjuu za agenciju ONASA ponovio prijedlog o ustroju četiri regije umjesto dva entiteta kao minimum pravde za sve.

Sudeći prema ovakvim reagiranjima, svi su se osim Hrvata iz Washingtona vratili po malo zadovoljni no komentator "Oslobođenja" Gojko Berić u četvrtak upozorava kako kompromisi u kojima je i vuk sit i ovce na broju na duži rok nikada nisu valjali.

"Lako je zaključiti da su Tihić i Ivo Miro Jović ostali praznih šaka i da Čavića tek čeka vrući krumpir", piše Berić. On dodaje kako za obične ljude u BiH možda više nije ni bitno kakve će i kolike promjene uslijediti jer su i društvo i država toliko bolesni da im male promjene ne mogu puno pomoći.

(Hina)